Μπροστά στην κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση για αποχαρακτηρισμό ως προς το επίδομα, Νομών όπως η Πέλλα, που έχει χαρακτηριστεί με Νόμο παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε την τελευταία στιγμή να αποσύρει το άρθρο 19. Προφανής στόχος ήταν να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας, φοβούμενη αντιδράσεις και των συμπολιτευόμενων Βουλευτών των συγκεκριμένων Νομών.
Στη θέση του άρθρου 19 έφερε ένα άλλο άρθρο που λέει ότι: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 31/3/2016, θα καθοριστούν εκ νέου οι περιοχές λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά νησιωτικότητας και ορεινότητας των περιοχών.
Μπροστά σ’ αυτή τη μεσοβέζικη ¨λύση¨ – εμπαιγμό, ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε από το Κόμμα του την τελευταία στιγμή να συμπεριληφθεί στην πρόταση ψηφοφορίας που είχε κατατεθεί από τη Ν. Δ. για καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων και το άρθρο 19. Διαφορετικά, δήλωσε, θα το καταψήφιζε έστω και μόνος! Όντως, το άρθρο 19 συμπεριλήφθηκε και καταψηφίστηκε από πλευράς αντιπολίτευσης.
Ο Βουλευτής τονίζει ότι, δεν είναι δυνατόν, αποφάσεις του Κοινοβουλίου και μάλιστα ομόφωνες να πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων και τελικά δύο άνθρωποι να αποφασίζουν ποιοι νομοί θα είναι παραμεθόριοι και προβληματικοί. Θυμίζει δε ότι τον Οκτώβρη του 2006, όταν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να χαρακτηριστεί η Πέλλα ως Νομός παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του. Στην απόφαση δε αυτή, συμπεριλήφθηκε και ο όρος: όσοι Νομοί έχουν κοινά σύνορα με άλλο κράτος, να χαρακτηρίζονται αυτόματα παραμεθόριοι στο σύνολό τους. Και ακόμη, όταν είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της αποβιομηχάνισης και του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού, επίσης να χαρακτηρίζονται προβληματικοί. Έτσι άνοιξε στη συνέχεια ο δρόμος να χαρακτηριστούν και οι υπόλοιποι 3 νομοί.
Ο Γιώργος Καρασμάνης καταγγέλλει ότι, η κυβερνητική απόφαση – εμπαιγμός, θα οδηγήσει σε μια τραγελαφική διαδικασία «μεζούρας»: Δηλαδή, αν ένα χωριό απέχει φερ’ ειπείν από τα σύνορα 19.980 μέτρα θα είναι παραμεθόριο και προβληματικό. Αν ένα άλλο απέχει 20.010 μέτρα δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί και φυσικά θα εξαιρείται, τόσο από το επίδομα όσο και από άλλα κίνητρα.
Ο Βουλευτής εκφράζει την ευχή να διαψευσθεί σ’ αυτές τις προβλέψεις διότι, ως γνωστόν, ο χαρακτηρισμός του Νομού μας ήρθε μέσα από προσωπικούς σκληρούς αγώνες και αποφάσεις. Και καταλήγει:
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δεν λύνεται με περικοπές πόρων που θα έπεφταν στην τοπική αγορά, αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Θυμίζει δε ότι πέρσι τέτοιο καιρό, ο ίδιος ως Υπουργός, μέσω αγροτικών ενισχύσεων και προγραμμάτων, είχε ¨ρίξει¨ στην αγορά πάνω από 2,5 δις ευρώ ενώ, σήμερα, η αγορά στενάζει και γονατίζει από έλλειψη ρευστότητας και οι αγρότες μας ακόμη ψάχνουν τις ενισχύσεις τους.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, δεσμεύεται απέναντι σε όλους τους συντοπίτες μας, ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα δεν θα το αφήσει στην τύχη του και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Θα το παρακολουθεί συνεχώς και στενά και θα παρεμβαίνει αποφασιστικά κάθε φορά που αυτό απαιτείται.