SONY DSC
SONY DSC

Νεάπολη, οδός Κεσσάνης. Εκεί βρίσκεται ο φάρος επτά νέων με αναπηρία, τεσσάρων αγοριών και τριών κοριτσιών, που με τον τρόπο που έχουν οργανώσει τη ζωή τους στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει η κοινωνία, να βαδίσει οργανωμένα και σχεδιασμένα η Πολιτεία.
SONY DSC
SONY DSC

Σ’ αυτόν το δρόμο βαδίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών υλοποιώντας εδώ και χρόνια το πρόγραμμα της ημιαυτόνομης διαβίωσης των ΑμεΑ σε διαμερίσματα, που σε απόλυτο συνδυασμό με τη λειτουργία των δύο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 110 νέοι, εξασφαλίζουν και κατοχυρώνουν το ανθρώπινο δικαίωμα στα άτομα αυτά για την ισότιμη συμμετοχή τους στον κοινωνικό ιστό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Τους χώρους αυτούς, και συγκεκριμένα το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών (Νικ. Παρασκευά 43, Συκιές), θα επισκεφθεί σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σηματοδοτώντας για μια ακόμη φορά την ευαισθησία της απέναντι στο αναπηρικό κίνημα, αλλά και την αναγνώρισή της στη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Και ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα γνώριμος στην κα.Γεννηματά καθώς ήταν αυτή που τον εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2010 ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
SONY DSC
SONY DSC

Ανοίγει ένας νέος κύκλος…
Και η επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στο ΚΔΑΠμεΑ Συκεών, που είναι αφιερωμένη στην αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη μετεξέλιξή του.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια από τον πρώην δήμο Συκεών, δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν τη δική τους ζωή, να ζήσουν στο δικό τους σπίτι φροντίζοντας τα ίδια για τη διαβίωσή τους, έχοντας δίπλα τους τη διακριτική παρουσία των εξειδικευμένων στελεχών-συντονιστών των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, και το οποίο μόνο θετικά μηνύματα έχει να αναδείξει έως σήμερα.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να προετοιμάζει, πλέον, τον επόμενο κύκλο που είναι η δημιουργία των συνθηκών για το πέρασμα στην αυτόνομη διαβίωση των νέων, παίρνοντας εξολοκλήρου τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους. Αυτό το πιστοποιούν ο Μανώλης, ο Γιάννης, ο Αντώνης, ο Παυσανίας, η Άννα, η Πέννυ και η Αλίκη, που έχουν χτίσει μια όμορφη και ζεστή φωλιά στα δικά τους διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, όπου συνεχίζουν τη ζωή τους μετά από μια δημιουργική μέρα στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) του δήμου.
SONY DSC
SONY DSC

«Είδα δυο διαμερίσματα που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τα οποία είναι κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο που ζει η ελληνική οικογένεια στις σημερινές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Απ’ αυτήν την άποψη αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, γιατί είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που έχει τέτοια διαμερίσματα, μέσα από τα οποία υποστηρίζει και εκπαιδεύει τα άτομα με αναπηρία στην αυτόνομη διαβίωση», δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Ειδικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ, Γιώργος Μπάρμπας, ο οποίος επισκέφθηκε τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με αφορμή την πραγματοποίηση της ειδικής εκδήλωσης στα ΚΔΑΠμεΑ Συκεών.
Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Τάσο Τσακιρίδη και την ψυχολόγο και υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Μάρω Βασσάρα, ο κ.Μπάρμπας φιλοξενήθηκε από τους νέους και τις νέες, συνομίλησε μαζί τους για τη ζωή στα διαμερίσματα, ενημερώθηκε για τον τρόπο που έχουν οργανώσει τη ζωή τους, εισπράττοντας από όλους το ζεστό χαμόγελο της ικανοποίησης για αυτό που κάνουν.
Με δεδομένες τις πλούσιες αυτές εμπειρίες, ο κ.Μπάρμπας αναμένεται στην αυριανή εκδήλωση να παρουσιάσει τον επόμενο στόχο που είναι η οργάνωση της αυτόνομης, πλέον, ζωής, των ατόμων με αναπηρία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στις 5 μ.μ., στα ΚΔΑΠμεΑ Συκεών Νικ. Παρασκευά 43, Συκιές), με θέμα «Εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση ατόμων με αναπηρία-Εμπειρίες και προοπτικές».
Όπως αναφέρει ο κ.Μπάρμπας, «η ουσία τώρα είναι να πετύχουμε κάτι περισσότερο από την αξιοπρεπή διαβίωση στα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Θα έλεγα ότι είναι ένας στόχος για την επόμενη περίοδο, δηλαδή, να πετύχουμε μια κοινωνική ζωή ξεχωριστά για καθένα από τους νέους αυτούς και να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία που μπορούν να αποκτήσουν, όχι μόνο όλοι μαζί, αλλά ο καθένας ξεχωριστά, και στη ζωή μέσα στα διαμερίσματα αλλά και έξω από αυτά».
SONY DSC
SONY DSC

Το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών
Το ΚΔΑΠμεΑ Συκεών στεγάζεται σε έναν ισόγειο χώρο 300 τ.μ., που η δημοτική αρχή απέκτησε και εξόπλισε διαθέτοντας από το δημοτικό ταμείο συνολικά 300.000€. 
Εκεί αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική ανεπάρκεια, κινητικές αναπηρίες ή ψυχικές ασθένειες, μέσα από τη λειτουργία των μονάδων του Πλυντηρίου-Σιδερωτηρίου και του Εργαστηρίου Χειροτεχνικών Κατασκευών και Ανακύκλωσης Χαρτιού. 
Επίσης, αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος των συμμετεχόντων, με τη λειτουργία ομάδων θεάτρου και μουσικής, τμήματος εξοικείωσης με την αγγλική γλώσσα και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, διοργανώνονται εκδρομές σε θέατρο, κινηματογράφο και έξοδοι σε κέντρα ψυχαγωγίας.
Αναπόσπαστο τμήμα είναι και ο αθλητισμός (μπάσκετ, ορθοσωμική γυμναστική, παραδοσιακοί χοροί, bowling κ.ά.), ενώ πολλές φορές οι νέοι της Υπηρεσίας έχουν διακριθεί σε αγώνες, κατακτώντας μάλιστα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στο bowling, το στίβο, το μπαλάκι, το ποδήλατο και την κολύμβηση στους Special Olympics!
SONY DSC
SONY DSC

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 104 άτομα, τα οποία σε διαφορετικά ωράρια μπορούν να συμμετέχουν σε όλο το φάσμα των αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων, ενώ ανάλογη είναι η δομή και η λειτουργία και του ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης.