Ενώ η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά το χθεσινό θερμό περιστατικό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, σήμερα, ότι ο δεύτερος από τους πιλότους του ρωσικού Su-24 που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16 χθες, είναι ζωντανός.
9632428480226708248
Ο άνδρας διασώθηκε στα πλαίσια 12ωρης επιχείρησης και είναι ασφαλής σε ρωσική βάση σε περιοχή που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, είπε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Εξάλλου, ο θάνατος του άλλου πιλότου του Su-24 επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό γενικό επιτελείο την Τρίτη, το οποίο ανακοίνωσε επίσης ότι ένας στρατιώτης πέθανε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Χθες, Τουρκμένιοι αντάρτες στη Συρία είχαν ισχυριστεί ότι είχαν πυροβολήσει τους δύο πιλότους, καθώς εκείνη προσγειώνονταν με τα αλεξίπτωτά τους, έχοντας εκτοξευτεί από το Su-24. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα video, στο οποίο εμφανίζονταν ένας εκ των δύο πιλότων νεκρός.

“Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή της Συρίας, με πυραύλους τουρκικού F-16. Έπεσε σε συριακό έδαφος, 4 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία. Ούτε οι πιλότοι μας ούτε το μαχητικό μας απειλούσαν περιοχή της Τουρκίας. Αυτό είναι προφανές”, είχε πει χθες, για το περιστατικό ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η τουρκική θέση στον ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε, σήμερα, ότι το ρωσικό βομβαρδιστικό ήταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου όταν καταρρίφθηκε, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι κομμάτια από τα συντρίμμια του έπεσαν σε τουρκικό έδαφος. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία απλώς υπερασπιζόταν την ασφάλειά της και “τα δικαιώματα των αδερφών της” στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, με χθεσινό γράμμα προς το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε:

“Σήμερα το πρωί, δύο Su24 πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, στην περιοχή Yayladaga/Hatay. Τα αεροπλάνα προειδοποιήθηκαν 10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών, μέσω καναλιών εκτάκτου ανάγκης και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία άμεσα. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, και τα δύο αεροπλάνα, σε ύψος 19000 ποδιών, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σε βάθος 1,36 μιλίων και 1,55 μιλίων, για 17 δευτερόλεπτα από τις 9:24:05 τοπική ώρα. Μετά την παραβίαση, το αεροπλάνο 1 εξήλθε του τουρκικού εναέριου χώρου. Το αεροπλάνο 2 πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εναέριο χώρο από τουρκικά F-16 που πραγματοποιούσαν περίπολο αερομαχία στην περιοχή, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Το αεροπλάνο 2 συνετρίβη στη συριακή πλευρά των τουρκο-συριακών συνόρων”.

Σήμερα, ο Ρώσος πρέσβης στη Γαλλία, Αλεξάντερ Ορλόφ, αρνήθηκε σε δηλώσεις του, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι το ρωσικό μαχητικό είχε δεχτεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί και χαρακτήρισε την Τουρκία “συνεργό τρομοκρατών”, όπως είχε κάνει χθες ο Πούτιν.
Το ΝΑΤΟ στήριξε τις θέσεις της Τουρκίας, αλλά ζητά ηρεμία

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και το NATO στήριξαν την εκδοχή της Τουρκίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την περιοχή της. Πάντως, νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος είχε πει στο Reuters ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως το ρωσικό Su-24 καταρρίφθηκε εντός συριακού εναέριου χώρου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σχετικά: “Πληροφορίες από διάφορους συμμάχους” συμφωνούν με την τουρκική εκτίμηση του περιστατικού. Ωστόσο, με τα σημάδια να δείχνουν προς μία βαθύτατη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε “ηρεμία και αποκλιμάκωση”, παροτρύνοντας την Άγκυρα και τη Μόσχα να διατηρήσουν επαφές.
Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει, πάντως, διακόψει επαφές με το αντίστοιχο τουρκικό, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι τα κοινά πρότζεκτ των δύο χωρών μπορεί να υποφέρουν από τις εξελίξεις.

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε περιγράψει το περιστατικό ως “μαχαιριά στην πλάτη από συνεργούς τρομοκρατών”. Ήδη, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της να αποφεύγουν την Τουρκία για διακοπές, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει το ίδιο επικίνδυνο προορισμό με την Αίγυπτο.

Σχετικά: Πούτιν για Su-24: ήταν μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών

Παράλληλα, η Ρωσία αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική της βάση στη Συρία, εγκαθιστώντας σύστημα αεράμυνας S-400, αναφέρει το CNBC, το οποίο προσθέτει -επικαλούμενο το Reuters- ότι οι Ρώσοι έχουν “ορκιστεί” να συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.