Συζήτηση με Τουσκ και Γιούνκερ για μετανάστευση και τρομοκρατία

20120608PHT00644_original-e1445596577890

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου το απόγευμα της Τρίτης στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η έναρξη της ολλανδικής προεδρίας και η απερχόμενη προεδρία του Λουξεμβούργου

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, την Τετάρτη το πρωί. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, για τα αποτελέσματα της απερχόμενης προεδρίας. Και στις δύο συζητήσεις θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ.

Ρήτρα αμοιβαίας άμυνας: Συζήτηση στο ΕΚ για το ρόλο της ΕΕ

Τις επιπτώσεις της απόφασης της Γαλλίας να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Συνθήκης της ΕΕ, ζητώντας τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών μελών στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές στην ολομέλεια την Τετάρτη το απόγευμα. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Πολωνία: Συζήτηση για το κράτος δικαίου στη χώρα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο την κατάσταση του κράτους δικαίου και την ύπαρξη περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

Συζήτηση στο ΕΚ για τη συμφωνία για το κλίμα (COP21)

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα στην ολομέλεια στο Στρασβούργο με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λορέντ Φαμπιούς, τη διεθνή συμφωνία που επετεύχθη στο Παρίσι το Δεκέμβρη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεχόμενο βέτο στα σχέδια για χαλάρωση των ορίων εκπομπών καυσαερίων

Σε συζήτηση θα τεθεί τη Δευτέρα η πρόταση να ασκήσει το ΕΚ βέτο στο σχέδιο απόφασης για την αύξηση των ορίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως και κατά 110% όταν υιοθετηθεί η πολυαναμενόμενη διαδικασία δοκιμών των εκπομπών σε συνθήκες πραγματικής οδήγησης (RDE). Η επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασκήσει βέτο στα σχέδια για χαλάρωση των ορίων, διότι το αντίθετο θα υπονόμευε την επιβολή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών.

Ψηφιακή αγορά: Τέλος στις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού ζητά το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Τρίτη να δοθεί ένα τέλος στους αδικαιολόγητους φραγμούς γεωγραφικού χαρακτήρα, όπως οι διακρίσεις λόγω διεύθυνσης IP, ταχυδρομικής διεύθυνσης ή χώρας έκδοσης πιστωτικής κάρτας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Επικύρωση της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη το απόγευμα και να εγκρίνουν την Πέμπτη το μεσημέρι τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης ΕΕ- Κοσσυφοπεδίου, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επίσημη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη. Για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή θα πρέπει το ΕΚ να δώσει την έγκρισή του.