Διαδοχικές συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
EOUzwijf3Ug9Z4jJJrx6
Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα που θεωρεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κρίσιμα εν όψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης και το νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στον Υπουργό το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την προμήθεια καυσίμων κίνησης και θέρμανσης στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, ζητώντας να δοθεί λύση και μάλιστα άμεσα.

Ακολούθησε συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο έγινε ενημέρωση για την απορρόφηση του 100% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κυρίως όμως ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας συζήτησε με τον κ. Σταθάκη την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), την καλή προετοιμασία που έχει γίνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια για την υλοποίησή του, αλλά και τις προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επιτύχει εκ νέου απορρόφηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων στο σύνολό τους και με την ολοκλήρωση της νέας προγραμματικής περιόδου. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στον Υπουργό την ανάγκη να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς η χώρα κλείνει πλέον δυο χρόνια χωρίς να έχει Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και την ανάγκη να εξειδικευτούν οι δράσεις του ΣΕΣ 2014 – 2020 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να διευκρινίσει το Υπουργείο τις δράσεις που θα ενταχθούν στα τομεακά προγράμματα, δηλαδή ποιες θα χρηματοδοτήσουν τα Υπουργεία, και τις δράσεις που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την προμήθεια καυσίμων κίνησης και θέρμανσης στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Αντικείμενο της συνάντησής τους αποτέλεσε και η διευκόλυνση των διαδικασιών και η εξομάλυνση των πληρωμών των ενταλμάτων προς τρίτους, θέμα για το οποίο ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι πρέπει να επιλυθεί με τη δημιουργία πλαισίου ενιαίας αντιμετώπισης ελέγχου και εκκαθάρισης δαπανών.