Την εκτίμηση πως απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 7-8,7 δισ. ευρώ (4-5% του ΑΕΠ) προκειμένου να διασφαλιστεί το πλεόνασμα του 3,5% εξέφρασε ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, με άρθρο του στο iMFdirect blog.
Tomsen-DNT
Στον αντίποδα των θετικών μηνυμάτων του Eurogroup, o Τόμσεν κάνει λόγο για νέα μέτρα και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, μην αμελώντας να αναφερθεί και στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο όμως δεν θα φέρει αποτελέσματα ελλείψει μεταρρυθμίσεων. «Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του και από την άλλη πλευρά όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Τόμσεν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει «λαϊκευμένα» το ελληνικό ασφαλιστικό ζήτημα, αναφέρθηκε σε συντάξεις «γερμανικού επιπέδου» τη στιγμή που η Γερμανία είναι δύο φορές πλουσιότερη από την Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους Γερμανούς την ίδια στιγμή που η Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι πως ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι περίπου 2 ½ τοις εκατό. «Σαφώς αυτό δεν είναι βιώσιμο» τονίζει ο κ. Τόμσεν.

Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Ελλάδα: Προς ένα εφαρμόσιμο Πρόγραμμα» και δημοσιεύθηκε εχθές, ο κ. Τόμσεν τονίζει την ανάγκη εκπόνησης ενός αξιόπιστου σχεδίου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον επανεμφάνιση φόβων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Τόμσεν νιώθει την ανάγκη να διασαφηνίσει τα πράγματα καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί πως το Ταμείο έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δυσβάσταχτες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις κυρίως στο ασφαλιστικό, «κάτι που δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση όμως τα νούμερα σε ένα πρόγραμμα πρέπει να βγαίνουν»!

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συνδυάζοντας δραστικές μεταρρυθμίσεις με ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που θα «δώσει εύλογες διασφαλίσεις πως στο τέλος του επόμενου ελληνικού προγράμματος, σχεδόν μετά από μια δεκαετία εξάρτησης της χώρας από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της».

«Πρέπει να γίνουν και τα δύο» καταλήγει και αναφέρεται σε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. «Οι υποθέσεις πως η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους χωρίς την ελάφρυνσή του, δεν είναι αξιόπιστες».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην «περιβόητη φοροδιαφυγή» στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην «περιορισμένη επιτυχία της κυβέρνησης στην καταπολέμησή της» -από την οποία υποτίθεται πως θα μαζεύονταν έσοδα στα κρατικά ταμεία- λέγοντας πως «οι υποθέσεις πως στο μέλλον θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων, δεν μπορούν να ανατρέψουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό».

Εξηγώντας γιατί δίνει τόση σημασία στο ασφαλιστικό, υπενθυμίζει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει σε «απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα» την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει κοπεί δραστικά στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις».
«Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις Ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν», καταλήγει ο κ. Τόμσεν.