Το παραμύθι του Κοσμά Τσίναλη γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, παρουσιάστηκε στο κοινό της Έδεσσας την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημ. Σχολείου.
12744535_10153838726591855_8643967622169842403_n
Διοργανωτές ήταν Ο Σύλλογος Βιβλιόφιλων Έδεσσας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Η ΜΠΙΓΑ με την συμμετοχή του βιβλιοπωλείου ΚΡΑΛΛΗ που δημιούργησαν μια συγκινητική, κατά κοινή ομολογία, εκδήλωση. Η αίθουσα κατάμεστη, όμως επικράτησε καθ΄ όλη τη διάρκεια σιγή και στα πρόσωπα των θεατών μπορούσε να διακρίνει κανείς με πόσο ενδιαφέρον την παρακολούθησε. Η έκπληξη για όσους παραβρέθηκαν ήταν η παρουσία του μικρού Θόδωρου, μαθητή του συγγραφέα, που έγινε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του παραμυθιού.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Ευαγγελίδης, πρόεδρος του Συλλόγου βιβλιόφιλων Έδεσσας. Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος των Μικρασιατών Η ΜΠΙΓΑ Νανά Διαμαντή, ο συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης, ο λυράρης/τραγουδιστής Διογένης Αϊνατζής που επιμελήθηκε το CD που συνοδεύει το βιβλίο και η Σοφία Τσοπλακτσόγλου που έκανε την εικονογράφηση. Η Αναστασία Μαχαιρίδου, φιλόλογος και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, στην εισήγησή της με θέμα «η ποντιακή διάλεκτος, παρόν – παρελθόν και μέλλον», μετέδωσε σημαντικά στοιχεία της γλώσσας και της παράδοσης. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Ροζαλία Γαβριηλίδου με την μουσική υπόκρουση της λύρας του Διογένη.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Έδεσσας κύριος Δημήτρης Γιάννου, ο Προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κύριος Νικόλαος Τσαλικίδης οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και συνεχάρησαν τον συγγραφέα, διευθυντές σχολείων και συνάδελφοι του, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με την κάμερα του Γιώργου Θάνου.