Ζούμε μία από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της αίθουσας, καθώς σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε έναν άνθρωπο με σπουδαίου συγγραφικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο, μα πάνω απ’ όλα έναν δικό μας άνθρωπο.
DSC_0063
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, επιτρέψτε μας να Σας θεωρούμε έναν δικό μας άνθρωπο, ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, διότι αφήσατε το πνευματικό Σας αποτύπωμα στους ανθρώπους που είχαν την τύχη να ακούσουν το λόγο του Θεού από τα χείλη Σας.
Εσείς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κρατήσατε ψηλά το λάβαρο της πίστης και της ελπίδας για το λαό της Έδεσσας. Με τον λόγο και το έργο Σας στηρίξατε τις χριστιανικές ψυχές και χτίσατε στιβαρούς πυλώνες για την πίστη μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.
DSC_0060
Τιμούμε καθημερινά τον πνευματικό μας ηγέτη και πατέρα κ.κ. Ιωήλ για το έργο Του, τον λόγο Του και τη στιβαρή πνευματική Του παρουσία, που μας εμπνέει και μας δυναμώνει. Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν λόγιο Μητροπολίτη και ταυτόχρονα έναν άνθρωπο ταπεινό, που μπορεί να ακούσει τον καθένα και να του συμπαρασταθεί. Όμως σήμερα, μετά από τόσα χρόνια φυσικής απουσίας – Σεβασμιώτατε κ. Ιερόθεε, αναφέρομαι στη φυσική Σας απουσία, διότι η πνευματική Σας παρουσία είναι έντονη και συνεχίζει να φωτίζει τις ψυχές των Εδεσσαίων – σήμερα λοιπόν, τιμούμε και τον πνευματικό αδελφό του Μητροπολίτη μας, τον άνθρωπο που έζησε και έδρασε στην Έδεσσα, μέχρις ότου έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να προσφέρει τις υψηλές πνευματικές Του υπηρεσίες σε άλλες Μητροπόλεις και στο Πανελλήνιο.
Σεβασμιώτατε,
το έργο Σας στην Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή είναι σε όλους μας γνωστό, όμως επειδή δεν έχουν όλοι παρακολουθήσει τη διαδρομή σας, θέλω να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες από τις κύριες πτυχές του έργου Σας.
DSC_0039
Πρώτα απ’ όλα θα αναφερθώ στο πλούσιο συγγραφικό Σας έργο, των 82 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες και συνολικά φτάνουν τις 274 εκδόσεις. Μία συνεισφορά που φωτίζει εκατομμύρια ψυχές σε όλη την υφήλιο και κηρύττει το λόγο του Θεού με έναν τρόπο σύγχρονο και κατανοητό σε όλους.
Η συμμετοχή Σας στην ίδρυση και λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέβαλε στο να φτάσει ο λόγος του Θεού σε όλα τα σπίτια, ενώ παράλληλα προσφέρατε τις υπηρεσίες Σας ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της οποίας διατελέσατε τρεις φορές μέλος, επί τις Αρχιεπισκοπείας και των τριών τελευταίων Αρχιεπισκόπων.
Διδάξατε την Ελληνική γλώσσα και παραδώσατε μαθήματα Χριστιανικής Ηθικής στη Θεολογική Σχολή “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός” του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Βόρειο Λίβανο και μάλιστα σε εμπόλεμη περίοδο για την περιοχή, δείχνοντας ότι ο λόγιος συνυπάρχει με τον φλογερό αγωνιστή, που αψηφά τους κινδύνους για να κηρύξει τον λόγο του Θεού.
Επιτελείτε λαμπρό κοινωνικό και πνευματικό έργο στη Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με τους συνδέσμους Αγάπης που ιδρύσατε, τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα στα οποία προεδρεύετε, τις κατασκηνώσεις, τα κατηχητικά σχολεία, τις περιοδείες στα ορεινά χωριά της Μητροπόλεως Σας και τόσες άλλες δράσεις που η απαρίθμησή τους και μόνο θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που διαθέτουμε.
Τελειώνοντας τη σύντομη αναφορά στο έργο Σας, θέλω να τονίσω ότι πάνω απ’ όλα είστε ο Ιεροκήρυκας που αγάπησε ο πιστός λαός, ο άνθρωπος που γιάτρεψε χιλιάδες ψυχές με το λόγο του, που απάλυνε τον πόνο και έδωσε κουράγιο. Η ιδιότητα αυτή, που αποτιμάται σε χιλιάδες ομιλίες και εκατοντάδες συνέδρια και ημερίδες, πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη γιατί αγγίζει την ψυχή του απλού λαού, την ψυχή μας!
Το ιδιαίτερα πλούσιο αυτό κοινωνικό, συγγραφικό και πνευματικό έργο, με πολύ απλά λόγια, δείχνει το μεγαλείο της ψυχής ενός ακάματου ανθρώπου που έχει απεριόριστα αποθέματα πίστης στο Θεό και αστείρευτη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας αποφάσισε ομόφωνα να σας ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Έδεσσας.
Με συναισθήματα απεριόριστου σεβασμού και υιικής αγάπης Σας εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο Σας, από όποια θέση και αν Σας τάξει ο σεπτός κλήρος και ο ευσεβής λαός της πατρίδας μας.