Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι το «κρυφό χαρτί» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

kefalogiannis-620x330

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που συζήτησε την πρόταση Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

Η Τουρκία είναι η βασική χώρα διέλευσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Και η συνεργασία με τις αρχές της χώρας αυτής για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι κρίσιμη και σημαντική για την επίλυση του προβλήματος.

Η όποια συνεργασία με την Τουρκία δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή της πορεία. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι το «κρυφό χαρτί» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν πρέπει να μπαίνει στα ανατολίτικα παζάρια. Δώστε μου την ένταξη να σταματήσω τους μετανάστες.

Να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά από την Τουρκία τα παράνομα κυκλώματα διακινητών ώστε να σταματήσει η μετατροπή του Αιγαίου σε «υγρό τάφο» εκατοντάδων ξεριζωμένων. Να γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία. Όσοι δικαιούνται ασύλου να μεταφέρονται με ασφάλεια στις χώρες επιλογής τους ενώ όσοι είναι παράνομοι μετανάστες να επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους. Να εφαρμοστούν άμεσα τα πρωτόκολλα επανεισδοχής παράνομων μεταναστών. Η Τουρκία να επιβάλλει καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους κατοίκους της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία) και συνολικά για τις χώρες Μαγκρεμπ ώστε να σταματήσει η είσοδος παράνομων μεταναστών από τις χώρες αυτές στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Η Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση της για μία ακόμη χρονιά. Η Τουρκία συνεχίζει να παρουσιάζει Έλλειμμα Δημοκρατίας που δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων παρουσίασε επιβράδυνση ενώ υπήρξε σημαντική οπισθοδρόμηση σε ορισμένους βασικούς τομείς όπως η Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η Ελευθερία της Έκφρασης. Είναι αναγκαίο η Τουρκία να επιδείξει σημαντική πρόοδο στον τομέα του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, που είναι η προς ένταξη χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει την υποχρέωση της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου πρωτοκόλλου σύνδεσης έναντι όλων των κρατών μελών, όπως η Κύπρος. Η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη μέλη. Τα κράτη έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουν δικαίωμα να την εκμεταλλεύονται και να διενεργούν έρευνες σε αυτή.

Να σταματήσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών κρατών τόσο με έργα όσο και με λόγια, όπως η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σταματήσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Η Έκθεση εκφράζει ακόμη τη βαθιά ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στο νοτιανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Μία επιδείνωση που τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει δραματική τροπή με τους βομβαρδισμούς θέσεων των Κούρδων της YPG που μάχονται στο Χαλέπι κάτι που μετατρέπει το Συριακό έδαφος σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης με απρόβλεπτες εξελίξεις.