Eπιστολή στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη για την ενεργοποίηση του προγράμματος, που ο συντονισμός του έγινε «μπαλάκι» μεταξύ φορέων

φοιτητικά-δάνεια-2015-erasmus-plus-ΙΚΥ

Την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος Erasmus+/Νεολαία, αφού αυτό έχει βαλτώσει εδώ και ένα χρόνο και πλέον, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη.
Στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης αναφέρεται στο γεγονός ότι επί έναν και πλέον χρόνο «η χώρα μας είναι αποκλεισμένη από τη χρησιμοποίηση του βασικότερου εργαλείου της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της Νεολαίας, του Erasmus+/Νεολαία». Να σημειωθεί ότι σε κάθε κράτος υπάρχει μια δημόσια αρχή που λειτουργεί ως εθνική αρχή συντονισμού για τις περισσότερες δράσεις του Προγράμματος. Το ρόλο αυτό στην Ελλάδα είχε αναλάβει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο προκήρυσσε τις Προσκλήσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος και υποδεχόταν τις προτάσεις από τους συντονιστές ελληνικούς φορείς. Στη συνέχεια (Ιούλιος 2015) η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και λίγους μήνες μετά (Ιανουάριος 2016) «επέστρεψε» στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2015 έως σήμερα, κανένας από τους δύο φορείς δεν προχώρησε τις απαιτούμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μένουν «στον αέρα» προγραμματισμένα έργα και συνεργασίες και να έχουν χαθεί μέχρι τώρα τρεις κύκλοι Προσκλήσεων του Προγράμματος.
Το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ρύθμιση όλων των παραπάνω μεταφέρει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι οι «οι δήμοι είναι σε πλεονεκτική θέση και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση». «Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σε θέση να συμμετέχει σε διακρατικές καινοτόμες δράσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η επιστολή
«Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να βγει άμεσα η Προκήρυξη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να γίνει δυνατή η συμμετοχή ελληνικών φορέων ως συντονιστών δράσεων, έστω στην επόμενη προγραμματισμένη Πρόσκληση του Απριλίου του 2016», καταλήγει η επιστολή, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
»Με την παρούσα σας μεταφέρω τις ανησυχίες μου για το πρόγραμμα Erasmus+, τομέα Νεολαίας.
»Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα οι νέοι χρειάζονται κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας αναγνωρίσει στον πυρήνα των πολιτικών της, την πολιτική για τη νεολαία ως ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής προοπτικής, διαθέτει προς τα κράτη τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαμόρφωση δράσεων και πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως η χώρα μας είναι αποκλεισμένη, έναν και πλέον χρόνο, από την χρησιμοποίηση του βασικότερου εργαλείου της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της Νεολαίας, του Erasmus+/Νεολαία.
»Το Erasmus+ αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της περιόδου 2014-2020 προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ.
»Σε κάθε κράτος υπάρχει μια δημόσια αρχή που λειτουργεί ως εθνική αρχή συντονισμού για τις περισσότερες δράσεις του Προγράμματος. Στον τομέα της νεολαίας το ρόλο αυτό στην Ελλάδα είχε αναλάβει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο προκήρυσσε τις Προσκλήσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος και υποδεχόταν τις προτάσεις από τους συντονιστές ελληνικούς φορείς.
»Από τις αρχές όμως του 2015, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ενώ είχε δεχθεί αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την περίοδο αξιολόγησης Round 1/2015 με καταληκτική ημερομηνία την 4η Φεβρουαρίου 2015 και Round 2/2015 με καταληκτική ημερομηνία την 30η Απριλίου 2015, δεν προχώρησε ποτέ στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και κατά συνέπεια στην έκδοση της σχετικής Απόφασης Επιχορήγησης Δικαιούχων, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα προγραμματισμένα έργα και συνεργασίες.
»Τον Ιούλιο του 2015 με την υπ’ αρ. 105131/Η1/01-07-2015 (ΦΕΚ 1404/τ.Β΄/07-07-2015) Υπουργική Απόφαση, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα υλοποίησης του Erasmus+ τομέας Νεολαίας από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο ΙΚΥ, το οποίο ορίστηκε ως η μοναδική Εθνική Υπηρεσία για το Erasmus+ στην Ελλάδα.
»Από τον Ιούλιο του 2015 και κατόπιν της προαναφερθείσας Υπουργικής Απόφασης, οι φορείς στην Ελλάδα που ενδιαφέρθηκαν να προχωρήσουν σε καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες στον τομέα της Νεολαίας ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για την υποβολή προτάσεων για τον 3ο Γύρο Προσκλήσεων του Οκτωβρίου του 2015.
»Δυστυχώς όμως το ΙΚΥ δεν προκήρυξε, ως όφειλε, την Πρόσκληση του Οκτωβρίου 2015 και δεν διευκρινίστηκε το πότε θα ολοκληρώνονταν οι διοικητικές διαδικασίες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των δράσεων της νεολαίας, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις φορέων στην Ελλάδα που επιθυμούσαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
»Οι παραπάνω εξελίξεις αυτομάτως σήμαιναν πως, για άγνωστο διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι φορείς από την Ελλάδα, ήταν αναγκασμένοι να αναπτύσσουν συνεργασίες και να υλοποιούν δράσεις υπό το συντονισμό αλλοδαπού φορέα, γεγονός που μειώνει το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη Νεολαία στο Ευρωπαϊκό τοπίο. Μάλιστα, με προφορικές οδηγίες, υπηρεσίες των εθνικών φορέων παρότρυναν τους ενδιαφερόμενους να εκχωρούν τον συντονισμό για την υλοποίηση δικών τους ιδεών και δράσεων σε ευρωπαϊκούς φορείς από άλλες χώρες.
»Τον Ιανουάριο του 2016 με την υπ’αριθμ. Απόφασή Σας, 6194/Η1/16 (ΦΕΚ-33 Β/18-1-16) ορίστηκε εκ νέου το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως η Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ , στον τομέα Νεολαίας.
»Ο χρόνος όμως είχε παρέλθει για την υποβολή προτάσεων από ελληνικούς φορείς για τέταρτη συνεχόμενη φορά, στον 1ο γύρο υποβολής με καταληκτική ημερομηνία την 02/02/2016.
»Η Ελλάδα σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια οφείλει να άρει τα εμπόδια στη συμμετοχή των νέων στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να συμβάλει στην αναζήτηση τρόπων για την πρόσβασή τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και στην κοινωνική προστασία, να μεριμνά για την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους. Οι Δήμοι είναι σε πλεονεκτική θέση και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας είναι σε θέση να συμμετέχουν σε διακρατικές καινοτόμες δράσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των νέων, της αναβάθμισης της αγοράς εργασίας σε όφελος της νεολαίας, της δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανάπτυξη συμμετοχικών διαδικασιών και δικτύωσης.
»Αίτημα της Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί και παραμένει η ρύθμιση όλων τα παραπάνω ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και αυτό το χρηματοδοτικό μέσο, προς όφελος της πλέον ευαίσθητης κατηγορίας ανθρώπων που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας.
»Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να βγει άμεσα η Προκήρυξη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και να γίνει δυνατή η συμμετοχή ελληνικών φορέων ως συντονιστών δράσεων έστω στην επόμενη προγραμματισμένη Πρόσκληση του Απριλίου του 2016».