Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Πολλαπλά τα οφέλη για Ημαθία και Πέλλα από τον καθαρισμό του Λουδία

Καθαρισμός_1

Το έργο με τίτλο «Καθαρισμός ανάντι περιοχής του Λουδία» πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ποταμός αντιμετώπιζε πρόβλημα από τη μείωση υδραυλικής διατομής λόγω της πτώσης δένδρων, στην πλειοψηφία τους, κορμών από λεύκες. Ο καθαρισμός αφορά κυρίως την απομάκρυνση αυτών καθώς, επίσης, των φερτών υλικών που βρίσκονται στην κοίτη του.
Καθαρισμός_2
Το έργο, εκτός από την επιβλέπουσα υπηρεσία, παρακολουθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και αρμόδιος για τον Προγραμματικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού και αναβάθμισης των νερών του Λουδία, ο οποίος ξεκινά από Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, διέρχεται από την Πέλλα και καταλήγει στον Θερμαϊκό, με τεχνικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υδραυλική διατομή. Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. Άλλωστε, η σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων – περιβαλλοντικά και πλημμυρικά – από ρυπογόνες δραστηριότητες είναι μεγάλη, διότι, η ποιοτική κατάσταση των νερών έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων Ημαθίας και Πέλλας με διατήρηση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών».
Καθαρισμός_3
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την γέφυρα Κρύας Βρύσης και ανάντι του ΤΟΕΒ Σκυλιτσίου και Νησίου με κατεύθυνση την Ημαθία, συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων από την μία όχθη, συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 € ενώ, υπολείπεται και η υλοποίηση έργου αντίστοιχου μήκους και από την απέναντι όχθη με επιπλέον 300.000,00 €.

Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί το τμήμα από το Μηδέν, το σημείο όπου βρίσκεται το Διεθνές Ναυταθλητικό Κέντρο έως τις εκβολές του ποταμού στη θάλασσα.