Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του προς την Ευρωπαική Επιτροπή αναδεικνύει μία ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού προβλήματος. Τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που έχουν φθάσει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του Ευρωπαικού Νότου, μόνα και ανυπεράσπιστα. Και ζητά ένα σαφές πλαίσιο-σχέδιο για την προστασία τους.
prosfiges-laurio14350818821442384494
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Μία από τις πιο αρνητικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης είναι και τα χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που μόνα και ανυπεράσπιστα έφθασαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Όλη η Ευρώπη έχει δει τις εικόνες ντροπής που μεταδίδουν τα ΜΜΕ με αυτά τα παιδιά να τρέχουν πίσω από τους εθελοντές για ένα κομμάτι ψωμί και να τα αποδεκατίζουν οι μεγαλύτεροι, για να προλάβουν αυτοί να πάρουν τη μερίδα τους για τα δικά τους παιδιά.
Αυτά τα παιδιά μόνα τους είναι εντελώς εκτεθειμένα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Εκμετάλλευση. Κακοποίησης. Εμπόριο οργάνων.
Μόνο ένα σαφές και οριοθετημένο πλαίσιο – σχέδιο για την προστασία τους θα μπορέσει να δώσει στοιχειώδη ασφάλεια τόσο στα παιδιά αυτά, όσο και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν να τα προστατέψουν και να τα περιθάλψουν
Είναι ανάγκη λοιπόν η ΕΕ, όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις, τις ανάδοχες οικογένειες ή και τα μεμονωμένα άτομα να συστρατευθούν σε έναν κοινό αγώνα.
Να αναλάβουν την προστασία και την οικονομική επιβίωση των παιδιών αυτών που ο πόλεμος τα άφησε ορφανά και εντελώς μόνα να αντιμετωπίσουν αυτόν το δικό τους διπλό «Γολγοθά». Της προσφυγιάς και της ορφάνιας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για τα παιδιά αυτά;»