Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Ευρω-ομάδα των Πράσινων οργάνωσαν την Παρασκευή εκδήλωση με θέμα την προσφυγική κρίση, την ενέργεια και την οικονομία, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η συζήτηση χωρίστηκε στα δύο μέρη, όπου το πρώτο αφορούσε στην «πορεία της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε σχέση με την κοινωνική και οικονομική συνεχιζόμενη κρίση» ενώ το δεύτερο στις «Πράσινες προτάσεις εξόδου από την κρίση στον τομέα της ενέργειας, της κοινωνικής οικονομίας, της αλληλεγγύη & της κυκλικής οικονομίας».
25804116162_8110fe9021_b
Στο πρώτο μέρος της συζήτησης και σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα τοποθετήθηκαν οι: Ska Keller, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γιώργος Δημαράς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΟΠ και ο Mιχάλης Μπάκας, Εκπρόσωπος Θ.Ο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ. Σχετικά με την ενέργεια και την κυκλική οικονομία στα πλαίσια της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τοποθετήθηκαν οι: Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης και εκπρόσωποι των θεματικών ομάδων των Οικολόγων Πράσινων, ενώ ακολούθησε συζήτηση.
25624307540_84ba33a329_b
Η Σκα Κέλλερ αναφέρθηκε κυρίως στις πάγιες θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων σχετικά με το προσφυγικό, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που αρχίζουν να εκλείπουν από την ΕΕ. Για τους Πράσινους, κρίσιμο ζήτημα παραμένει να βρεθούν ασφαλείς δίοδοι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετακίνηση των προσφύγων. Επίσης τόνισε ότι πρόσφυγες δεν είναι μόνο οι Σύριοι, είναι και οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί και κάθε άνθρωπος που αναζητά ασφαλή και ειρηνική ζωή μακριά από πολέμους και συγκρούσεις. Σχετικά με την κατάσταση μέσα στην χώρα μας, έδωσε την υπόσχεση ότι οι Πράσινοι θα πιέσουν για δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη. Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι τα κλειστά σύνορα δεν βοηθούν ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε την ενότητά της.
Η Βούλα Τσέτση υποστήριξε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων πολιτών, είναι σε θέση και οφείλει στα ιδεώδη της να δείξει αλληλεγγύη, ενώ η λύση θα πρέπει να είναι συνολική στα πλαίσια μιας νέας αντιμετώπισης για όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
25898976476_57fce5744f_b
Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε στην διακριτή οπτική της Πολιτικής Οικολογίας για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Αυτή η οπτική συνίσταται στην αξία της ειρηνικής συμβίωσης και της κοινής ζωής στον πλανήτη. Οι Οικολόγοι βλέπουν τους ανθρώπους σαν αδέρφια που πρέπει να ζουν ειρηνικά, δίνουν προτεραιότητα στα θέματα της ειρήνης και του αφοπλισμού, καταδικάζουν τους “εθνικισμούς”, τους ανταγωνισμούς και πολέμους για την φυλετική και εθνική καθαρότητα, για τις εδαφικές επεκτάσεις ή την επιβολή θρησκευτικών δογμάτων. Τέλος, υποστήριξε ότι μία ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμια συνεννόηση με έναν ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ, είναι η μόνη διέξοδος στο προσφυγικό πρόβλημα.
Ο Μιχάλης Μπάκας επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ανθρωπιστικό και ως εκ τούτου Ευρωπαϊκό, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκομμένη από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ο ίδιος έκρινε ως κρισιμότερο ζήτημα το ασφαλές πέρασμα των προσφύγων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη παράνομων δικτύων διακινητών στη χώρα μας αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.
Ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε εκτενώς για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι φυσικοί μας πόροι δεν είναι αέναοι. Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη κυκλωμάτων παραοικονομίας, σε μονοπωλιακές καταστάσεις, αλλά και σε κακές πρακτικές και νοοτροπίες που αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των πρακτικών και την εφαρμογή τους σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Τέλος, αναφερόμενος στο ενεργειακό ζήτημα, είπε ότι είναι προς το συμφέρον μας να απεξαρτηθεί η χώρα από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ όποιος το κάνει πρώτος θα έχει τεράστια στρατηγικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα σε αυτόν τον «αγώνα δρόμου», διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα όσο αφορά την θέση και πόρους όπως τον αέρα, τον ήλιο, την γεωθερμία και την βιομάζα.
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνταξης ενός χάρτη ενεργειακής φτώχειας αλλά και στην ανάγκη προώθησης των ενεργειακών συνεταιρισμών προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην διαχείριση της ενέργειας. Κατά την τοποθέτησή του εξήγησε ότι το ενεργειακό μίγμα έχει αλλάξει και έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή λιγνίτη αναλογικά με τις άλλες μορφές παραγώμενης ενέργειας στην χώρα μας. Τέλος, υποστήριξε ότι σήμερα, στα θέματα ενέργειας, κάνουμε περισσότερα από όσα ζητάει η Ευρώπη.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης αναφερόμενος στην περιοχή του, την Κοζάνη, τόνισε ότι αυτή ζει την απόλυτη οικολογική κρίση, αλλά και κοινωνική με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 70%, ενώ η χρηματοδότηση για την μετάβασή της στην «μεταλιγνιτική περίοδο» δεν έχει ακόμα τύχει χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, παρόλο που η καταστροφή αυτών των περιοχών έγινε για «εθνικούς σκοπούς».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενέργεια, σε παρέμβασή της η Βούλα Τσέτση ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και εκ μέρους των Ευρωπαίων Πρασίνων, σοβαρές αλλαγές στο ενεργειακό, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων για το περιβάλλον. Δεσμεύτηκε επίσης να συμβάλει ώστε να διοργανωθεί συνάντηση με εμπειρογνώμονες από την πλευρά των Ευρωπαίων Πρασίνων, προκειμένου να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ενέργειας.
Τέλος, ο Κώστας Διάκος από την Θ.Ο Διεθνών των ΟΠ μίλησε για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, προτάσσοντας τον κοινοτισμό και το συμφέρον των πολιτών, ενώ ο Δημήτρης Πασχάλης από την Θ.Ο Ενέργειας των ΟΠ ανέλυσε τις αρνητικές επιπτώσεις των Διατλαντικών Συμφωνιών (TTIP-CETA) στην πρόσφατη Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21), που τείνουν να την μετατρέπουν σε ανεφάρμοστη.