Συνάντηση  συνεργασίας με Πρόξενο της Ολλανδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Νίκο Ευθυμιάδη και την Διοίκηση του Ομίλου Ευθυμιάδη στην έδρα του στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης  είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης κατά την οποία συζητήθηκαν κατ΄ αρχήν οι προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας για τα θέματα της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
18-03-2016 proxenos.ollandia
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων/δομής του Ομίλου, με έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης του κλάδου της αγροδιατροφής με στροφή στα πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας, αναφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο των θερμοκηπίων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θέρμανσης και των σημαντικών οικονομικών από την καθυστέρηση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, στη συμβολαιοποιημένη γεωργία για την παραγωγή προϊόντων που καλύπτουν τις ακριβείς ανάγκες και προδιαγραφές του τελικού χρήστη/καταναλωτή, δημιουργώντας έτσι στοχευμένη προστιθέμενη αξία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, στην τράπεζα γενετικού υλικού (αμπέλι, αρωματικά φυτά) που έχει δημιουργήσει ο όμιλος μέσω της Vitro Hellas.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστίασε κατ΄ αρχάς στη προτεραιότητα του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των φυτοπαθογόνων που πλήττουν την φυτική παραγωγή της χώρας και αντιστοίχως των ζωονόσων που πλήττουν τον ζωικό πληθυσμό, προτεραιότητα που συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερα υπογράμμισε την αναγκαιότητα πρόταξης της αρχής της ποιότητας στην παραγωγή, της ενσωμάτωσης καινοτομίας στην παραγωγή και μεταποίηση, στην αναγκαία εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα. Χρησιμοποίησε  ως παράδειγμα την ανάληψη από το ΥΠΑΑΤ της πρωτοβουλίας σε συνέργειες με την Διεπαγγελματική βάμβακος, τους βαμβακοκαλλιεργητές, τους εκκοκιστές και την μεταποίηση. Πρόκειται για μια άλλη πολιτική στο προϊόν, που αλλάζει την κατεύθυνση, αναβαθμίζει την ποιότητα στοχεύει στην παραγωγή οικολογικού και μη γενετικά τροποποιημένου προϊόντος. Στόχος η παραγωγή προϊόντος  που έχει σαφέστατα καλύτερη εμπορική τιμή, αφού για αυτό ενδιαφέρονται οι καλύτερες μεταποιητικές βιομηχανίες της Ευρώπης και διεθνώς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός εν κατακλείδι αναφέρθηκε στις απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ του Υπουργείου, των φορέων των παραγωγών  και της βιομηχανίας ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, απαραίτητη προϋπόθεση όχι απλά για την συγκράτηση των παραγωγών στη καλλιέργεια και την κτηνοτροφίας, αλλά και την προσέλκυση νέων ανθρώπων με προσόντα στην πρόκληση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.