Ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αρωγή των προσφύγων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες.
vouli-620x320
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο και τους αναπληρωτές του Τρ.Αλεξιάδη και Γ.Χουλιαράκη σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση συμφωνίας για την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ειδικό νομοσχέδιο για το προσφυγικό.

Η τροπολογία συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση “πέντε γραμμών” όπου αναφέρεται: “Με την προτεινόμενη διάταξη συνιστάται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ειδικός λογαριασμός για την αρωγή των προσφύγων, στον οποίο δύνανται να κατατίθενται χρηματικά ποσά από φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και από χορηγήσεις των χρηματοδοτικών οργάνων της Ε.Ε. ως ένα επιπλέον μέσο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα”.

Η κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σύσταση του ειδικού λογαριασμού προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην εισήγησή του ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για “τροπολογία την οποία καταθέτουμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον λογαριασμό αυτόν που έχουμε εξαγγείλει και να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε εκεί χρήματα και να τα διαχειριστούμε άμεσα για τις ανάγκες των προσφύγων”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βρούτσης τόνισε: “Πριν από λίγο καιρό στο «όνομα» της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ’ ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν. Σήμερα, ζητάτε να γίνει ένα επιπρόσθετος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο. Όμως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα κάνουν και τα χειρίζονται όπως θέλουν».

Την ανησυχία του μήπως “τα λεφτά αντί να καταλήξουν στους πρόσφυγες, θα πάνε σε άλλες τσέπες” εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.