Τελικές ψηφοφορίες για PNR και προστασία δεδομένων

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη την οδηγία για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) καθώς και τους νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και τη διαβίβασή τους όταν αυτή βοηθά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Συμβούλιο. Κοινή συζήτηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη στην ολομέλεια για τα δύο αυτά θέματα.
FRANCE EU EUROPEAN PARLIAMENT
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΕΚ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί.
Άσυλο: Πρόταση για ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ζητά το ΕΚ
Η θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τρίτη. Θα ζητήσουν επίσης να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ, χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να καταφεύγουν στους λαθρεμπόρους.
Τρομοκρατία: νέες στρατηγικές καταπολέμησης μετά τις πρόσφατες επιθέσεις
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συζητηθούν στο ΕΚ με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας). Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ξανά από τα κράτη μέλη να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων.
Panama Papers: Συζήτηση στο ΕΚ για τις πρόσφατες αποκαλύψεις
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων των Panama Papers για τους μυστικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 200.000 offshore εταιρειών, μεταξύ των οποίων πολλοί πολιτικοί και γνωστοί αθλητές, το Κοινοβούλιο θα θέσει το ζήτημα σε συζήτηση με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη το απόγευμα. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον είναι αποτελεσματικα τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Επιπλέον κονδύλια για το προσφυγικό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την Τρίτη το πράσινο φως για το πρώτο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες, καθώς και 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC). Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.
Αίτημα για πανευρωπαϊκή απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου glyphosate
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην αγορά όσο αυτό θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό θα υποστηρίξει το μη νομοθετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη.
Εκθέσεις προόδου για Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Johannes Hahn. Θα ζητήσει από την Αλβανία να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές σε βασικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ θα καλωσορίσει την πρόσφατη αίτηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ.
Τρόποι εξόδου από την κρίση στον αγροτικό τομέα
Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν την Τρίτη ερωτήματα στον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρόσφατου πακέτου βοήθειας προς τους Ευρωπαίους γεωργούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις της πτώσης των τιμών και του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ. Θα αξιολογήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα του πακέτου του 2015 και θα καταθέσουν προτάσεις για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση στον αγροτικό τομέα.