Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς απέτισε φόρο τιμής στον Marco Pannella, ο οποίος πέθανε στις 19 Μαΐου. Αναφερόμενος σε αυτόν ο κ. Σουλτς τόνισε ότι εξέτισε μακρά θητεία ως Ιταλός ευρωβουλευτής με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και του πλουραλισμού, πολέμιος της θανατικής ποινής, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των κρατουμένων, και υπέρμαχος της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.
Dalai_Lama_with_Marco_Pannella
Ως ένθερμος φιλοευρωπαϊστής και πολιτικά πρωτοπόρος, ο Marco Pannella κέρδισε το σεβασμό όλων, πέρα από το κόμμα του και τα σύνορα της χώρας του. Οι προσπάθειές του θα συνεχιστούν από τους συναδέλφους στο Κοινοβούλιο, υποσχέθηκε ο κ. Σουλτς, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια του Κοινοβουλίου στην οικογένεια και τους φίλους του..

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη

Προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη της Τετάρτης μία δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τους “Ενδοκρινικούς διαταράκτες και την τρέχουσα κατάσταση μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της 16ης Δεκεμβρίου 2015”. Θα είναι το τέταρτο σημείο στην ατζέντα, μετά τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις “διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων”. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση της ολομέλειας θα παραταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Θα υπάρξει και σχετικό ψήφισμα το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο.

Σημείωση προς τους συντάκτες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθότι παρέλειψε να δημοσιεύσει επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών (ουσίες που προκαλούν διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος), ως ένα πρώτο βήμα για τη μείωση της έκθεσης των ανθρώπων σε αυτές. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την ΕΕ να διαχειριστεί σωστά την παρουσία αυτών των ουσιών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων μειωμένης γονιμότητας, πρώιμης έναρξης της ήβης, και ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων διαταραχών.
Πέμπτη

Μια έκθεση άρσης ασυλίας με εισηγήτρια την Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία) θα προστεθεί στις ψηφοφορίες.

Εισερχόμενοι/Απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Η έδρα του Peter ERIKSSON (Πράσινοι, Σουηδία) κηρύχτηκε κενή από τις 25 Μαΐου, σε συνέχεια της παραίτησής του.