20160420_230143
Την Τετάρτη 20 Απριλίου και την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στο Λουτράκι Αλμωπίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Διημερίδα με θέμα «Το Εκπαιδευτικό-Παιδαγωγικό-Θεσμικό πλαίσιο των Μαθητικών εκδρομών-μετακινήσεων.
Screenshot_2
Προβληματισμοί και Προοπτικές», την οποία συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δ.Ε. Πέλλας σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ι.Ε.Κ. Αριδαίας.
Screenshot_4
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Διευθυντής Σπουδών της Δ/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρος Μποφυλάτος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, στελέχη και εκπαιδευτικοί των Περιφερειακών Δ/νσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Βορείου Ελλάδας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία του Λουτρακίου και της Αριδαίας, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, πατήρ Σολομών, ο Δήμαρχος Αλμωπίας, κ. Δημήτριος Μπίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Διευθυντής Σπουδών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Πέλλας, κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ευγενία Δανιηλίδου, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, κ. Πέτρος Περδικάτσης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρακίου κ. Φώτης Μοσχάκης.
Screenshot_6
Επίσης απέστειλαν χαιρετισμούς για την ευόδωση των εργασιών της διημερίδας, η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Θεοδώρα Τζάκρη και ο Βουλευτής Πέλλας, κ. Ιωάννης Σηφάκης.
Screenshot_8
Πλήθος του εκπαιδευτικού κόσμου παρακολούθησε τις εργασίες της Διημερίδας συμπεριλαμβανομένων και συνταξιούχων εκπαιδευτικών.
Screenshot_11
Στόχος της Διημερίδας ήταν η διατύπωση προτάσεων και προβληματισμών ώστε να προκύψουν προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για να βελτιωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά το θέμα των μαθητικών εκδρομών και μετακινήσεων των μαθητών.
Screenshot_22
Βέβαια εκ των υστέρων και μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών εκπαίδευσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η περιοχή της Πέλλας και ειδικότερα της Αλμωπίας θα αποτελούν πλέον προορισμό των μαθητικών εκδρομών λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του τοπίου, των πολιτιστικών μνημείων αλλά κυρίως, της φιλοξενίας των κατοίκων.
Screenshot_13
Η Διημερίδα οργανώθηκε σε τρεις φάσεις: στην πρώτη, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «4 Εποχές», στο Λουτράκι Αλμωπίας, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εισηγήσεις που αφορούσαν τον περιβάλλοντα χώρο της Αλμωπίας, τους προβληματισμούς σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών και την εφαρμογή του, καθώς και την παιδαγωγική διάσταση των μαθητικών εκδρομών και επισκέψεων, ενώ ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα δύο σχετικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, από τις οποίες η μία αφορούσε τις απόψεις των Διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε. Πέλλας για τις μαθητικές εκδρομές και η άλλη τις απόψεις των μαθητών.


Στη δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες, σε αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου και διατύπωσαν ανά ομάδα, μετά από σχετικές εισηγήσεις και συζήτηση, ένα κείμενο με προτάσεις για κάθε είδος μετακίνησης των μαθητών.

Στην τρίτη φάση, στην ολομέλεια όλων των συμμετεχόντων, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «4 Εποχές», παρουσιάστηκαν οι προτάσεις από κάθε ομάδα εργασίας και ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση.
Screenshot_21
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φύση της Αλμωπίας και να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της, επισκεπτόμενοι την εκκλησία του Αετοχωρίου και το μοναστήρι του Αρχαγγέλου με λεωφορεία που παραχώρησε το ΚΤΕΛ Πέλλας.
Screenshot_12
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον της Αλμωπίας αλλά ήρθαν σε επαφή με τη μουσική και τους χορούς του τόπου, κάτι για το οποίο φρόντισαν το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο της Αριδαίας, αφού οι μαθητές των σχολείων αυτών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους σηματοδότησαν με τους χορούς τους την έναρξη της Διημερίδας και τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών.
Screenshot_9
Οι μαθητές ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές των κατοίκων της περιοχής χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς, εντυπωσιάζοντας το κοινό.
Screenshot_7
Επίσης, το Τμήμα Ζαχαροπλαστικής του Ι.Ε.Κ. Αριδαίας, ο Σύλλογος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεγαπλατάνου και το Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου φρόντισαν για τα εδέσματα που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ ο Δήμος Αλμωπίας προσέφερε στους καλεσμένους δείπνο στο Δημοτικό Εστιατόριο των Λουτρών.
Screenshot_5
Η Διημερίδα ήταν ένα προϊόν συλλογικής προσπάθειας και γι’ αυτό οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Αλμωπίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στην Ένωση Ξενοδόχων Λουτρακίου, στο Ξενοδοχείο «4 Εποχές», στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, στον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου, στο ΙΕΚ Αριδαίας, στους υπεύθυνους του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Πέλλας, στον Σύλλογο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεγαπλατάνου, στο ΚΤΕΛ Πέλλας, στο φυτώριο του Ι. Κύρκου, στο ανθοπωλείο Ανθός και Montagri-στο Μόδι Θεσσαλονίκης, στο Super Market Βάκου.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΔΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΙΔΟΥ