Μια σημαντική μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου. Η έκθεση είναι μια σε βάθος μελέτη που διεξήχθη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην μακροχρόνια διαμάχη για το πως τα κινητά τηλέφωνα έχουν επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών.
Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας εκθέτουν αρσενικούς αρουραίους στον τύπο ραδιοσυχνοτήτων που συνήθως εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά από αυτή την έκθεση, «χαμηλή συχνότητα εμφάνισης» δύο τύπων όγκων βρέθηκαν στα ζώα τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στην καρδιά. Οι όγκοι δεν βρέθηκαν σε αρουραίους που δεν είχαν εκτεθεί στις συχνότητες.
Περισσότεροι από 2.500 αρουραίοι χρησιμοποιήθηκαν πάνω σε διάφορα χρονικά διαστήματα για μια περίοδο δύο ετών, για τη μελέτη.
Σε μια έκθεση, που κυκλοφόρησε παράλληλα με τη μελέτη, οι ερευνητές, δήλωσαν: «Με δεδομένη την εκτεταμένη παγκόσμια χρήση των επικοινωνιών με κινητά, μεταξύ των χρηστών όλων των ηλικιών, ακόμη και μια πολύ μικρή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου που προκύπτει από την έκθεση σε [ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων] θα μπορούσε να έχει ευρεία συνέπεια για τη δημόσια υγεία”.
Η μελέτη θεωρείται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σε βάθος αναλύσεις των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, κόστισε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ 25 εκατομμύρια δολάρια σε μια διάρκεια αρκετών ετών.
Ο Ρον Μέλνικ, ένας πρώην ερευνητής Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, που εξέτασε τα αποτελέσματα, δήλωσε στην Wall Street Journal : “Οι άνθρωποι που έλεγαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, νομίζω ότι πλέον δεν μπορούν να το ισχυρίζονται”.
Η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί σχετικά με το θέμα, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του καρκίνου και του κινητού τηλεφώνου, αλλά έχουν επικριθεί για τη μεθοδολογία ή έχουν μικρά μεγέθη δείγματος που μπορεί στη συνέχεια να υπόκεινται σε αμφισβήτηση.