Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε σήμερα, το τελευταίο μεγάλο χτύπημα που δέχεται ο νεότερος διοικητικός θεσμός της χώρας, αυτός της Περιφέρειας.
24-e1447429868950
Είναι λυπηρό να παραδέχεστε μετά από 5,5 χρόνια ότι η πρωτοφανής αλλαγή που επέφερε στην Περιφέρεια η εφαρμογή του Καλλικράτη, δεν αντικατοπτρίστηκε στις οργανωτικές δομές της.
Είναι απογοητευτικές οι λύσεις που προτείνετε μέσα από το σχέδιο του οργανισμού που φέρνετε σήμερα για συζήτηση, όταν αυτό σε πολλά σημεία είναι πολύ χειρότερο από τον υπάρχοντα οργανισμό που είχε κάνει το 2010 το Υπουργείο για εμάς. Τελικά, οι έξω από τον θεσμό ξέρουν καλύτερα;
Είναι τραγικά αργός ο ρυθμός με τον οποίο δουλέψατε γι’ αυτές τις προτάσεις. Γνωρίζετε καλά ότι υπάρχουν Περιφέρειες που έσπευσαν ταχέως να αλλάξουν τον οργανισμό τους και να βρουν λύσεις στις παθογένειες και στα χρόνια προβλήματα, ανταποκρινόμενες στις τρέχουσες ανάγκες και επιδεικνύοντας τη δέουσα ευελιξία. Μάλιστα, τολμάτε αυτόν τον ρυθμό να τον επικαλείσθε ως διαβούλευση, θέλοντας να φανείτε και δημοκρατικοί. Εκτός εάν ο όρος διαβούλευση σημαίνει βολέματα κατόπιν πιέσεων.
Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια οι ίδιες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αναφέρουν προβλήματα και σας προτείνουν λύσεις για κοινό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων. Οι ίδιες οι υπηρεσίες στην ουσία προσπαθούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις και να σας υποδείξουν τις ανάγκες τους αλλά εσείς ούτε αυτό το απλό δεν μπορέσατε να κάνετε, να φτιάξετε ένα σχέδιο εγγράφου ή ένα σχέδιο π.χ. σύμβασης για να βοηθήσετε τις υπηρεσίες. Διαβουλεύεστε εδώ και σχεδόν 4 χρόνια και όλα τα άλλα τα παρατήσατε στον αυτόματο πιλότο…
Αλήθεια, για ποια διαβούλευση μιλάτε, πότε και με ποιους;
Είστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσετε συνημμένα τις προτάσεις αυτών με τους οποίους λέτε ότι διαβουλευτήκατε (Αντιπεριφερειαρχών, Γενικών Διευθυντών, Συλλόγων και λοιπών Φορέων) και όχι την έκθεση ιδεών που μας την εμφανίζετε ως μελέτη και μάλιστα με επιστημονική και προσεκτική προσέγγιση στο ζήτημα, όπως λέτε στην εισήγησή σας!
Την αυτοκριτική σας την κάνατε;
Θεωρείτε ότι η διαβούλευση ήταν πετυχημένη;
Άλλο καταλαβαίνουμε εμείς από την παρουσία όλου αυτού του κόσμου σήμερα. Αποφασίζετε γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αύριο θα τους ζητάτε και τις ευθύνες για την αποτυχημένη εφαρμογή αυτού που προτείνετε.
Πιστεύετε λέτε στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού μας. Και αντί να χρησιμοποιήσετε την γνώση τους, την εμπειρία τους και την έννοια τους για το ίδιο τους το σπίτι, από το οποίο όλοι εμείς είμαστε περαστικοί, τους προσπερνάτε αγνοώντας τους για να συναντήσετε την επιστημονική ομάδα (αλήθεια ποιού ιδρύματος, με ποια κριτήρια επιλογής, ποιο το ύψος της αμοιβής και από ποιους πόρους;) και την θεωρία, αλλά δυστυχώς όχι την πράξη. Δεν μας εκπλήσσετε, γνωρίζετε θεωρία αλλά απέχετε από έργο. Το αποδεικνύετε καθημερινά.
Νομίζουμε ότι έχετε πάθει σύγχυση. Φάσκετε και αντιφάσκετε. Διαβουλεύεστε δημοκρατικά για να φέρετε μια οργανωτική δομή άκρως πυραμιδική – μοναρχική θα λέγαμε. Και με περισσό θράσος το παραδέχεστε και το υποστηρίζετε εν έτη 2016!
Δεν ηγείστε πολυεθνικής εταιρίας κ. Τζιτζικώστα, περιφερειάρχης είστε στην Κεντρική Μακεδονία, σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και 6 χρόνια σε μνημόνια.
Ονομάζετε ιεράρχηση, την υποβάθμιση των Διευθύνσεων των ενοτήτων σε υποδιευθύνσεις. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα: τα τμήματα ανθρωπίνων πόρων & υποστήριξης των ενοτήτων να αναφέρονται μέσω της υποδιεύθυνσης στον Διευθυντή Οικονομικών, αντί στον Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού & Διαχείρισης ποιότητας. Το απόλυτο αλαλούμ! Πετυχημένη συνταγή για να πετύχετε όπως μας εισηγείστε τον καταμερισμό της εργασίας με βάση την εξειδίκευση και την αποφυγή συγκρούσεων / σύγχυσης αρμοδιοτήτων! Και βέβαια, τέλεια αντιστοίχηση των δομών των περιφερειακών ενοτήτων με αυτές των κεντρικών υπηρεσιών.
Ονομάζετε καινοτομία τον συγκεντρωτισμό, θέλοντας να διαμορφώσετε την νέα αντίληψη: η Περιφέρεια είναι μία και ενιαία και ονομάζεται Θεσσαλονίκη! Πράγματι, ξέρετε τι σας γίνεται;
Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
• Καινοτομία ονομάζετε την δημιουργία Διεύθυνσης Τουρισμού στην έδρα και κανείς λόγος για τις περιφερειακές ενότητες.
• Καινοτομία ονομάζετε την δημιουργία τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων μόνο στην έδρα;
Γνωρίζετε καθόλου την σημαντικότητα των αγροτικών περιοχών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας; Ανήκουν και αυτές στην δική μας Περιφέρεια και αποτελούν τους στυλοβάτες της αγροτικής παραγωγής μας. Εκτός αν ψάχνετε για μεσάζοντες και εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα, τότε να μας το πείτε. Άλλωστε το στίγμα σας ξεκαθαρίζει.
• Καινοτομία ονομάζετε και την δημιουργία Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ξέρετε πως λέγετε αυτό κύριοι και ποιανού αρμοδιότητες περιγράφετε; Επιμελητήριο λέγεται και περιγράφετε αρμοδιότητες που ανήκουν σε αυτή την ξεχωριστή από την Περιφέρεια υπηρεσία. Ποια είναι η διαφοροποίησή σας σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου; Ξεχνάτε μάλλον ότι η Περιφέρεια είναι δημόσιος φορέας και ο κύριος στόχος της είναι να διοικήσει την ανάπτυξη και να κατευθύνει τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν να δεσμεύετε με τον προτεινόμενο οργανισμό οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους σε τέτοιες δομές, που δεν έχουν ακόμη … ανατεθεί ως αρμοδιότητες και ταυτόχρονα να τις αποστερείτε από τον πολίτη. Πράγματι είναι καινοτομία αυτό που γίνεται…
Με το παρόν σχέδιο, προσπαθείτε να ιδρύσετε συγκεντρωτικό κράτος. Ευαγγελίζεστε εντέχνως την μη επιπλέον δαπάνη στον προϋπολογισμό της περιφέρειας καταργώντας τμήματα και διευθύνσεις από τις περιφερειακές ενότητες, με ταυτόχρονη αύξησή τους όμως στην έδρα. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν μας παρουσιάζετε το συγκριτικό κόστος από τα επιδόματα θέσεων του συνολικού αριθμού των σημερινών προϊσταμένων (Γεν. Δ/ντών, Δ/ντών και τμημάτων) με αυτό που αντιστοιχεί στον οργανισμό που φέρατε προς ψήφιση.
Είστε υποχρεωμένοι να αποδείξετε με συγκεκριμένη οικονομική μελέτη, ότι δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη στον προϋπολογισμό (κρατικό και αυτόν της Περιφέρειας). Δηλαδή πόσα τμήματα και Δ/νσεις υπάρχουν τώρα και πόσα με τον νέο Οργανισμό, αλλά και το κόστος αυτών.
Ουσιαστική μείωση δαπανών πότε θα κάνετε κύριοι;
Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι η συντήρηση του προγράμματος για την μισθοδοσία του προσωπικού μας πληρώνετε επταπλάσια κάθε χρόνο, ξεχωριστά για κάθε ενότητα;
Γνωρίζετε ότι οι έξι περιφερειακές ενότητες απασχολούν τουλάχιστον δύο εργαζόμενους για να βγάζουν μόνη η κάθε ενότητα μία μισθοδοσία, ήτοι συνολικά δώδεκα, ενώ χρειάζονται μόνον δύο εργαζόμενοι για όλες τις ενότητες; Αυτό η σοφή επιστημονική σας ομάδα δεν σας το είπε;
Σας το λέμε εμείς γιατί έτσι γίνεται στους περισσότερους σύγχρονους δημόσιους φορείς που θέλετε να τους μοιάσετε. Και μην προσπαθήσετε να μας πείσετε ότι δεν προτάθηκε από κανέναν από τους συμμετέχοντες στην διαβούλευση να συγκεντρωθούν εσωτερικές διεργασίες για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, απαντώντας στην συνεχόμενη μείωσή του και αξιοποιώντας το σε δομές αμεσότερες με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μην προσπαθείτε λοιπόν άδικα να μας πείσετε ότι αυτό το σχέδιο του οργανισμού μειώνει τους πόρους που αναλώνονται στις υποστηρικτικές δομές και ενισχύει τις παραγωγικές δομές.
Συγκεκριμένα επί του σχεδίου:
1. Καταργούνται οι γραμματείες και φανταζόμαστε ότι η πρωτοκόλληση των εγγράφων θα γίνεται με ανάθεση σε υπάλληλο. Σας διαφεύγει φαίνεται ότι οι γραμματείες αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες, την πρώτη στάση πληροφοριών και την γρήγορη πληροφόρησή τους αναφορικά με την πορεία της κάθε υπόθεσής τους.
2. Ενσωματώνονται τα τμήματα λογιστικής και ταμειακής διαχείρισης σε ένα, έχοντας ταυτόχρονα και τον έλεγχο αλλά και την εκκαθάριση δαπανών. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Ουδεμία κουβέντα για το ασυμβίβαστο και το νόμιμο της υπόθεσης.
3. Πάγιο και χρόνιο αίτημα, αναδυόμενο από τα προβλήματα των τελευταίων ετών ήταν το γραφείο κίνησης οχημάτων. Δεν το είδαμε πουθενά να προβλέπεται ξεκάθαρα.
4. Δεν ιδρύθηκε τμήμα για την μεταφορά μαθητών, αλλά ούτε και πουθενά γίνεται λόγος γι’ αυτήν .
5. Αντί να γίνει τμήμα προγραμματισμού σε κάθε ενότητα, αυτό το είδαμε μόνο στην έδρα.
6. Ιδρύετε τμήματα ΚΤΕΟ παντού, είτε υπάρχουν, είτε δεν υπάρχουν (Πέλλα)!
7. Αφήνετε την δυνατότητα να προΐστανται σε κάποιες υπηρεσίες υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Αλήθεια, τρομάζουμε και στην σκέψη ακόμα να εκκαθαρίζονται δαπάνες από μηχανικούς, γεωπόνους, γιατρούς ακόμα και μαίες! Συγχαρητήρια! Πραγματική εξειδίκευση.
8. Με το αρθ. 55, ανοίγετε παράθυρο για μελλοντική καταστρατήγηση αυτού του σχεδίου και μάλιστα άκρως μοναρχικά. Ο Περιφερειάρχης, έχει την αρμοδιότητα, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση και απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, να αναθέτει έργο σε οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού, να συγκροτεί ή να καταργεί ομάδες έργου και Γραφεία χωρίς τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού.
Πότε θα μάθετε ότι το κυρίαρχο όργανο της Περιφέρειας είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο; Αλλά γιατί δεν προβλέπεται τουλάχιστον ότι το έργο θα είναι σχετικό με τον κλάδο και την ειδικότητά του υπαλλήλου; Κάτι υποκρύπτεται και παρακαλούμε να είστε ειλικρινής.
Καθαρές και σταράτες κουβέντες. Σήμερα φέρνετε ένα σχέδιο οργανισμού, ο οποίος
• Χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό και μοναρχοκρατούμενη διοίκηση
• Καταργεί υφιστάμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη, προς όφελος δομών για τις οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμη αρμοδιότητες
• Πάσχει από νομιμότητα
• Δεν είναι οικονομικότερος από τον προηγούμενο
• Δεν διαφαίνεται η λειτουργικότητα
• Δεν είναι επικαιροποιημένος και δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες των υπηρεσιών και τα τρέχοντα οικονομικά και κυβερνητικά δεδομένα
• Δεν δίνει λύσεις στις δύσκολες μελλοντικές προκλήσεις, καθιστάμενος από το σχέδιο του ακόμα απαρχαιωμένος
• Δεν δίνει λύσεις στην υποστελέχωση των υπηρεσιών
• Δεν βοηθάει τον πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου
• Απέχει πολύ από τις σύγχρονες δομές διοίκησης, οι οποίες είναι δημοκρατικές, αποκεντρωμένες, απλοποιημένες, οικονομικές, λειτουργικές και νόμιμες.
• Δημιουργεί συνθήκες καλλιέργειας διαπλοκής πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΚΜ με επιχειρηματικά συμφέροντα

Πάρτε πίσω αυτό το σχέδιο Οργανισμού, πάσχει από παντού, τελικά δεν αφορά τη Δημόσια Διοίκηση όπως πρέπει να είναι αλλά όπως εξυπηρετεί τα δικά σας συμφέροντα.