Οι Πρόεδροι του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

902560C3124C40F5E8A8C31F3FBF93A4

Ο Πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 3:00 μμ (τοπική ώρα Βελγίου). Ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιήσει επίσης ομιλία στην ολομέλεια του ΕΚ, την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 11:00 πμ. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναμένεται να αναφερθούν οι δύο Πρόεδροι συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία, καθώς και η μεταναστευτική κρίση.

Ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Συζήτηση για την πρόοδο και τους στόχους

Τον στόχο της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – δηλαδή το 20% της συνολικής κατανάλωσης έως το 2020 – έχουν ήδη πετύχει πολλά κράτη μέλη, ενώ άλλα υστερούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα, πρόκειται να επισημάνουν οι ευρωβουλευτές κατά την συζήτηση και στην ψηφοφορία επί της έκθεσης προόδου της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την Πέμπτη. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ – δηλαδή 20% κέρδος μέχρι το 2020 – τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σύνολό της, θα υπογραμμίσει το ΕΚ σε ξεχωριστό ψήφισμα, το οποίο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση επίσης την Πέμπτη.

Διευκρινίζοντας τους κανόνες ιδιοκτησίας για 16 εκατομμύρια διεθνή ζευγάρια

Αν ένα διεθνές ζευγάρι πάρει διαζύγιο, το δικαστήριο ποιας χώρας θα πρέπει να επιλύσει τις περιουσιακές τους διαφορές; Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη και θα ψηφίσουν την Πέμπτη νέους κανόνες βάσει των οποίων θα αποφασίζεται ποιας χώρας ο δικαστής θα εκδικάζει τις εκάστοτε υποθέσεις διεθνών διαζυγίων ή θανάτου. Οι κανόνες αυτοί θα θέσουν τέλος στις παράλληλες διαδικασίες σε διάφορα κράτη μέλη των οποίων τα δικαστήρια πρέπει να επιλύουν τέτοιου είδους περιουσιακές διαφορές και οι οποίες κοστίζουν περίπου 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο. Θα εφαρμοστεί σε 18 χώρες της ΕΕ που θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία “ενισχυμένης συνεργασίας”.

“Panama Papers”: Ορίζονται τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ

Μετά την απόφασή του να συγκροτήσει μια εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις των “Panama Papers” για υπεράκτιες εταιρείες και των τελικών τους δικαιούχων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη τη λίστα με τα 65 μέλη και τα 65 αναπληρωματικά μέλη που θα αποτελέσουν την εν λόγω επιτροπή.