Οι προτεραιότητες της επερχόμενης σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου

ΕΥΡΟΒΟΥΛΗ-660x394

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της επερχόμενης σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Róbert Fico την Τετάρτη το πρωί. Θα αξιολογήσουν επίσης τα επιτεύγματα της απερχόμενης ολλανδικής προεδρίας με τον πρωθυπουργό της χώρας, Mark Rutte, την Τρίτη το πρωί.

Συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στις 28-29 Ιουνίου

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, όπου οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συζήτησαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και επανέλαβαν ότι “δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση έως ότου η Μεγάλη Βρετανία εκδηλώσει επισήμως την πρόθεσή της να αποχωρήσει”. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΕΚ ψηφίζει για τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων το οποίο θα αποτελείται από τον FRONTEX και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τρίτη και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Στα πλαίσια της νέας αυτής νομοθεσίας οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, αλλά εάν βρεθούν υπό πίεση θα μπορούν πλέον να ζητούν από τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να αναπτύσσει επιπρόσθετες ομάδες ταχείας επέμβασης.

Το ΕΚ ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων

Η ΕΕ χρειάζεται να επικαιροποιήσει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αιφνίδιες κρίσεις όπως η μαζική μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ανεργία των νέων. Αυτό αναμένεται να υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τρίτης για την επικείμενη αναθεώρηση του ΠΔΠ. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Εταιρική φορολογία: Το ΕΚ ψηφίζει για σαφείς και πιο δίκαιους κανόνες

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη και θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη μία μακρά λίστα με συστάσεις για να καταστεί πιο δίκαιη η φορολογία των επιχειρήσεων.

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο

Η νέα οδηγία που θα ψηφιστεί από το ΕΚ την Τετάρτη προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν βασικές υπηρεσίες όπως ενέργεια, μεταφορές, τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, καθώς και ψηφιακές υπηρεσίες όπως μηχανές αναζήτησης και υπηρεσίες cloud computing, θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ασφάλειας ώστε να μπορούν να αποκρούουν ενδεχόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Αλλαγές στην επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών

Το Κοινοβούλιο θα καθορίσει με ψηφοφορία του την Τετάρτη, τη διαπραγματευτική του θέση επί της πρότασης για το νέο κανονισμό σχετικά με την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων οικιακής χρήσης. Το σχέδιο ψηφίσματος του ΕΚ ζητά να υπάρξει σαφής διαχωρισμός με την εισαγωγή κλίμακας από το Α έως το G, αντικαθιστώντας, εντός της επόμενης πενταετίας, τη σημερινή διαβάθμιση των Α +, Α ++, Α +++.

Ενσωμάτωση προσφύγων στην αγορά εργασίας

Η κοινωνική ένταξη και η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας του κράτους υποδοχής τους όχι μόνο συμβάλλει στην αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και μειώνει τις πιέσεις που δέχονται οι δημόσιοι προϋπολογισμοί, μετατρέποντάς τους πρόσφυγες σε νόμιμους φορολογούμενους. Αυτά θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Τρίτη.