Οι εικόνες με το λιντσάρισμα των πραξικοπηματιών, οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η εκκαθάριση και η διαφαινόμενη πρόθεση για επαναφορά της θανατικής ποινής έθρεψαν τους φόβους διεθνώς για εκτροπή της Τουρκίας σε ακόμα πιο αυταρχική διακυβέρνηση. Και την αρχική ανακούφιση για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, διαδέχθηκε η ανησυχία. Η Γερμανία προέβη σε δεύτερη σύσταση μέσα σε 24 ώρες και η Γαλλία ξεκαθάρισε ότι η στήριξη στον δημοκρατικά εκλεγμένο Ερντογάν δεν είναι λευκή επιταγή. Παρέμβαση έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές πράξεις αλλά και την κρατική βία.
basanistiria
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι θέλουμε να λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Ερντογάν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βαλτερ Στάινμάιερ σημείωσε ότι τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας».

Ανήσυχη και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για τον κίνδυνο απομόνωσης της Τουρκίας, αν δεν σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και δεν επιδιώξει την ενότητα και τον πολιτικό διάλογο.

«Είναι τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της και την τραγωδία της τρομοκρατίας», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ, Επίτροπος ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, επισημαίνει ότι «εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωσή του, ζητά από τη σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο κύμα βίας ή αστάθειας. Ενώ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν – σύμφωνα με το Κρεμλίνο – είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος επισήμανε πως είναι απαράδεκτες στη ζωή ενός κράτους οι αντισυνταγματικές πράξεις και η βία.

Βασανιστήρια στους πραξικοπηματίες

Βασανιστήρια φαίνεται ότι περνούν οι στρατιώτες που θεωρούνται υπαίτιοι ή πρωταγωνιστές στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας. Τους γδύνουν, τους βάζουν στη σειρά και τους αναγκάζουν να βλέπουν τον Ερντογάν! Τις απίστευτες εικόνες ανέβασε στο Twitter ο χρήστης Serge «Η αστυνομία του Ερντογάν ταπεινώνει Τούρκους στρατιώτες. Τους βάζει στη γραμμή, όπως τους φυλακισμένους του ISIS, τους αναγκάζει να βλέπουν τον Ερντογάν, τους βασανίζει».