cows
Σύσκεψη για τον προγραμματισμό αντιμετώπισης επιζωοτιών πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, στην οποία συζητήθηκαν οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα για την αρτιότερη εφαρμογή των προγραμμάτων κατά των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γεν. Δ/ντής της Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ο εκπρόσωπός της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και οι υπεύθυνοι υπάλληλοι των προγραμμάτων από τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Αθήνας και των Ιωαννίνων. Αποφασίστηκε ο συντονισμός των επειγόντων δράσεων αντιμετώπισης που είναι:
• η αύξηση των δειγματοληψιών
• η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων αντιδραστηρίων με προοπτική τριετούς ελέγχου
• η επαρκής στελέχωση Υπηρεσιών και Εργαστηρίων με εξειδικευμένο προσωπικό.
Με δεδομένο ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών μετά την Τουρκία έχει πλήξει και τη χώρα μας, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, το ΥΠΑΑΤ ενόψει της Διακυβερνητικής Συνάντησης που πραγματοποιείται στην Σόφια στις 2 και 3 Αυγούστου προτείνει Σχέδιο Δράσης με την συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών και μη χωρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζωονόσων. Προτείνονται προς συζήτηση τα εξής θέματα:
• Action Plan για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών που ενδημούν και απειλούν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρώπης
• τα προγράμματα και η επιχορήγηση αυτών για την αντιμετώπισή τους
• και η ανάγκη για αλλαγή των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών τόσο σε θέματα προληπτικής αντιμετώπισης, όσο και σε ζητήματα πλήρους και επαρκούς αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις επιζωοτίες.