Αγαπητέ συμπολίτη,

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, λήγει οριστικά η προθεσμία κατάθεσης εμπρόθεσμης δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η επιστολή αυτή έχει σκοπό, να σε ενημερώσει υπεύθυνα για τις υποχρεώσεις σου, έτσι ώστε να μπορέσεις να κατοχυρώσεις την περιουσία σου χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα.
tumblr_mdsfbdDaLW1qigow0
1. Η κατάθεση δήλωσης είναι υποχρεωτική από το νόμο

Σε περίπτωση που δεν καταθέσεις δήλωση για τις ιδιοκτησίες σου, θα καταγραφεί «άγνωστος» ως ιδιοκτήτης, και στη συνέχεια αυτές θα καταχωρηθούν ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Για να μπορέσεις να αποκτήσεις ξανά την περιουσία σου, θα χρειαστούν μακροχρόνιοι δικαστικοί αγώνες με αρκετά έξοδα.

2. Η κατάθεση μετά την 4η Οκτωβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο

Με βάση το Νόμο, η κατάθεση δήλωσης μετά την 4η Οκτωβρίου βαρύνεται με πρόστιμο από 70 ευρώ έως 250 ευρώ ανά δικαίωμα.

3. Παραλαβή δηλώσεων μόνο στα Γιαννιτσά και την Σκύδρα

Μετά την 4η Οκτωβρίου, θα σταματήσουν όλες οι επισκέψεις στους οικισμούς για την παραλαβή δηλώσεων. Η κατάθεση της δήλωσης υπενθυμίζουμε ότι γίνεται με ευθύνη του πολίτη, ο οποίος είναι υποχρεωμένος ο ίδιος να τη συμπληρώνει πλήρως και ορθά.

4. Πληρωμή τέλους κτηματογράφησης 35 ευρώ, μέχρι 4 Οκτωβρίου 2016

Για όποια δήλωση υποβληθεί μέχρι 4 Οκτωβρίου, το τέλος κτηματογράφησης που είναι μόνο 35 ευρώ ανά δικαίωμα, μπορεί να πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή χωρίς πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν σήμερα καταθέσεις τη δήλωση, μπορείς να πληρώσεις χωρίς πρόστιμο έως και 4 Οκτωβρίου 2016.

Συνεπώς δεν έχεις λόγο να καθυστερείς την κατάθεση, αφού την τελευταία ώρα θα παρατηρηθούν μεγάλες ουρές και προβλήματα στην παραλαβή απαραίτητων εγγράφων από τις υπηρεσίες.

5. 50% των συμπολιτών σου κατέθεσαν ήδη τις δηλώσεις τους

Την ώρα που θα διαβάσεις την επιστολή αυτή, οι μισοί συμπολίτες σου με τη βοήθεια της Κοινοπραξίας Κτηματογνώμων και επαγγελματιών Νομικών και Μηχανικών έχουν ήδη εξασφαλίσει την περιουσία τους, καταθέτοντας δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Αξιοποίησε και εσύ την τελευταία προθεσμία, για να αποφύγεις τις παραπάνω οδυνηρές συνέπειες.

6. Δεν είναι απαραίτητο για την κατάθεση δήλωσης, η σύνταξη συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς

Για να κατοχυρώσεις το δικαίωμα σου στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε περίπτωση κληρονομιάς, δεν είναι απαραίτητο να συντάξεις τώρα συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς. Συμβουλέψου άμεσα τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή τους Νομικούς και Μηχανικούς της περιοχής σου, για να αποφύγεις τα περιττά έξοδα.

7. H έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας

Το κτηματολόγιο με την ολοκλήρωση του, θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο καταγραφής και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Θα εξασφαλιστεί με τη λειτουργία του, όπως σε κάθε πολιτισμένο μέρος του πλανήτη, η ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Η διαχείριση θα απλοποιηθεί με ανάλογη μείωση των εξόδων του πολίτη. Η έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση του είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης του τόπου και είναι υπόθεση όλων μας.

Η παρούσα επιστολή συνυπογράφεται από τους Δημάρχους Πέλλας και Σκύδρας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Νομού Πέλλας και την Κοινοπραξία ΚΤΗΜΑΤΟΓΝΩΜΩΝ με αίσθημα ευθύνης απέναντί σου.

Η αξιόπιστη και υπεύθυνη ενημέρωση σου είναι υποχρέωσή μας, σε αυτήν την τελευταία προθεσμία για κατάθεση δήλωσης χωρίς συνέπειες.