«Το χαρακτηριστικό του Σταύρου Κουγιουμτζή, χωρίς ο ίδιος να θέλει να το δηλώνει, ήταν ο ουμανισμός. Ήξερε τον φανατισμό και την παγίδευση που καλλιεργούν πολλές εξουσίες με την κομματική τους μορφή, είτε με τη θρησκευτική, που παγιδεύουν στον φανατισμό τους ταπεινούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να βρουν τις λύσεις για όλα γύρω τους και δέχονται ή να μπουν σε ένα σωλήνα ενός κόμματος ή σε ένα σωλήνα διαπαιδαγώγησης τέτοιας που να τους αποκλείει από τη γνώση, με στερεότυπα τέτοια που σβήνουν το φως μπροστά από τα μάτια τους. Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έβαλε τον ανθρωπισμό πάνω από όλα και πόναγε για τις συμφορές των απλών ανθρώπων που πάντα πληρώνουν τη νύφη, που πάντα πληρώνουν το μάρμαρο».
valkaniki-dalaras-stypou-2
Το χαρακτηριστικό αυτό απόσπασμα από τις δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι ενόψει της επίσημης έναρξης της «Βαλκανικής Πλατείας», είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τους φραγμούς για να διαχυθεί το βαθύτερο πνεύμα του μεγάλου κύκλου των εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που είναι αφιερωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων, στόχο που υπηρετείται μέσα από τον πολιτισμό. Και σήμερα το βράδυ, στη μεγάλη συναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια, ο ποιητικός λόγος που ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μετουσίωσε σε μουσικές αρμονίες και ήχους, συναντά τον βαθύτατα πολιτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της «Βαλκανικής Πλατείας», υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αναδεικνύει επί χρόνια τώρα.
valkaniki-dalaras-stypou-4
Κι αυτό συμπυκνώνεται στο μήνυμα που έστειλε χθες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων που αποτέλεσαν τον προάγγελο της «Βαλκανικής Πλατείας». «Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς, ο πολιτισμός, όπως εκφράζεται μέσα από διαφορετικά είδη της τέχνης, της λογοτεχνίας και της παράδοσης, ανοίγει τις λεωφόρους της αλληλοκατανόησης, της γνωριμίας, της ισότιμης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών», τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος, για έκτακτες και επείγουσες υποχρεώσεις που προέκυψαν στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Στέλνουμε μήνυμα ενότητας»
Τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας».
«Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση για μας η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα. Είναι τιμή μας που με τη συναυλία του ξεκινούν οι εκδηλώσεις της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’. Στον δήμο μας θεωρούμε ότι ο πολιτισμός ενώνει, λειαίνει τις διαφορές. Με τους Βαλκάνιους γείτονές μας έχουμε πολλά κοινά σημεία, στα οποία οφείλουμε να επιμένουμε, κι αν έχουμε διαφορές, μπορούμε να τις λύνουμε μέσα από τον πολιτισμό και το διάλογο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Απατσίδης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ αναφέρθηκε άλλωστε και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου, όπου θα δοθεί σήμερα η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια, τα Κοιμητήρια του Ζέιντελικ, που δημιουργήθηκαν πριν από 100 χρόνια, το 1916.
«Ξεκινάμε τις εκδηλώσεις μας σε έναν ιερό τόπο, σε έναν τόπο μνήμης, σε έναν τόπο που πολλές χώρες έθαψαν τους νεκρούς τους κατά τις πολεμικές συρράξεις. Η φίλη χώρα Σερβία –αλλά και άλλες χώρες – είχε την εποχή εκείνη περισσότερα από 70.000 θύματα, μεγάλος αριθμός των οποίων έχει ταφεί εδώ. Με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση τιμούμε κι εμείς το Ζέιντελικ, τη φίλη χώρα Σερβία, και με καταξιωμένους καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους από τις άλλες βαλκανικές χώρες στέλνουμε το μήνυμα της ενότητας. Ευχαριστούμε επίσης τους μεγάλους χορηγούς μας, την Attica Βank και την Cosmote, που μας στηρίζουν και μας επιτρέπουν να μην επιβαρύνουμε για αυτές τις εκδηλώσεις το δημοτικό ταμείο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης αναφέρθηκε στα περίπτερα που λειτουργούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας» και φιλοξενούν κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις. «Δίνουμε την ευκαιρία στις οργανώσεις αυτές, αλλά και στις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου μας, να παρουσιάσουν τις δράσεις και το έργο τους και να στείλουν το δικό τους μήνυμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δημότης Νεάπολης
«Χαίρομαι όταν βλέπω τις μικρές κοινωνίες να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν πράγματα, όταν τους βάζουν σε αντιπαράθεση, δεν είναι με δική τους επιθυμία, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές, όπως η δική σας, η Ελλάδα, άλλωστε, έχει πέσει πολλές φορές στις παγίδες της προπαγάνδας και του φανατισμού, να μπορούν, απλώνοντας την ιστορία να ευαισθητοποιούν τους πολίτες και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις», επισήμανε από την πλευρά του ο Γιώργος Νταλάρας.
Απαντώντας επίσης στην παρατήρηση του κ. Απατσίδη ότι ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν δημότης Νεάπολης, όπως δημότισσες Νεάπολης είναι η σύζυγος και η κόρη του, ο κ. Νταλάρας αναφέρθηκε στην τιμή που γίνεται με τη σημερινή συναυλία στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, ο οποίος άλλωστε έχει πολλούς θαυμαστές στις βαλκανικές χώρες.
«Δεν υπάρχει γειτονική χώρα που να μην έχει μεταφράσει τα τραγούδια του Σταύρου. Κυρίως στη Σερβία, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στη FYROM υπάρχουν άνθρωποι που τον λατρεύουν, τον ξέρουν με το μικρό του όνομα και αρκετοί μουσικοί εκπαιδεύονται αναλύοντας αυτόν τον καταπληκτικό μουσικό», είπε και πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι «τα τραγούδια του Κουγιουμτζή είναι μελωδίες που δεν έχουν σύνορα. Τα τραγούδια του Κουγιουμτζή είναι περιουσία του ελληνικού λαού, δεν είναι απλώς μια περίοδος που κάποιος ταλαντούχος συνθέτης έβγαλε 20-30 τραγούδια και μετά εξατμίστηκε. Τα τραγούδια του είναι σπορά για τον ελληνικό λαό», είπε.

«Ξερές, ψυχρές βλακείες…»
«Τι τραγούδια θα έγραφε σήμερα ο Σταύρος Κουγιουμτζής;», ρωτήθηκε ο κ. Νταλάρας για να απαντήσει: «Δεν ζούμε πια στην ίδια χώρα, ο κόσμος δεν είναι ίδιος, όπως εκείνα τα χρόνια, αλλά νομίζω ότι ο Κουγιουμτζής θα λειτουργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όταν έγραψε το 1974 το ‘‘ και μια σημαία σε ένα μπαλκόνι, αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει’’. Αυτή η σημαία υπάρχει παντού, υπάρχει στη συνείδησή μας που ανεβοκατεβαίνει, στα ψέματά μας, στο ‘‘ναι-όχι’’, στο ‘‘όχι –ναι’’, στο ‘‘θα πάμε – δεν θα πάμε’’, ‘‘μπορούμε δεν μπορούμε’’, ‘‘μας συγχωρείτε λάθος, θα το ξανακάνουμε όμως, γιατί δεν έχουμε δύναμη’’, ‘‘είμαστε δούλοι των περιστάσεων’’, ‘‘όχι είμαστε αφεντικά στον τόπο μας’’, όλες αυτές οι ξερές, ψυχρές βλακείες που καταρρακώνουν το αίσθημα των ανθρώπων και καταστρέφουν τις αρχές τους, υπήρχαν και τότε με όλες τις αλλαγές. Ο Κουγιουμτζής θα προσπαθούσε, αν είχε τα χρόνια που είχε τότε, αν ήταν νέος, θα προσπαθούσε, δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραψε νωρίς-νωρίς το ‘‘με τραγούδια για τη φτώχεια και την ξενιτιά, ρετιρέ παίρνω στη Κηφισιά’’. Σήμερα, όποιος βγει και πει κάτι και τον εμφανίσουν ως ενοχικό, τον θεωρούν γραφικό ή ηλίθιο, ενώ συμβαίνει το αντίθετο, όποιος είναι ενοχικός νιώθει τον τρόμο που αυτή η αμετροέπεια η ελληνική χτίζει ένα πολύ σαθρό μέλλον για τα παιδιά του».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Νταλάρας σημείωσε: «Ο κόσμος μας ξεπέρασε τις δυσκολίες, στάθηκε πολύ ψηλότερα στις περιστάσεις αυτές από ό,τι οι αρχές μας. Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία λειτούργησε κάνοντας αυτά που θα έπρεπε να κάνουν άνθρωποι που έζησαν τον πόνο και τη συμφορά και φαίνεται ότι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους το θυμούνται. Δεν είναι τυχαίο που η Μυτιλήνη προτάθηκε για το βραβείο Ειρήνης».
Όσο για το ποιο τραγούδι θα αφιέρωνε σήμερα στην Ελλάδα, η απάντησή του ήταν η εξής: «Το ‘‘Μη μου θυμώνεις μάτια μου που φεύγω για τα ξένα’’. Περίπου 250.000 νέοι άνθρωποι αριστούχοι έφυγαν για το εξωτερικό. Αλλά δεν θα άφηνα απέξω και το ‘‘Κάπου νυχτώνει’’, ούτε το ‘‘Τώρα που θα φύγεις’’».

Οι εκδηλώσεις
Η επίσημη τελετή έναρξης της Βαλκανικής Πλατείας» πραγματοποιείται, λοιπόν, σήμερα Τρίτη 30 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στα Συμμαχικά Κοιμητήρια επί της οδού Λαγκαδά, με μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με συναυλίες του Κώστα Μακεδόνα, της Άλκηστη Πρωτοψάλτη, του Πάνου Μουζουράκη και Manjola Nallbani, και ολοκληρώνεται με τη συναυλία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, που περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι. Ιδιαίτερη θέση θα έχει η λογοτεχνία και τα εικαστικά, όπως και η Παιδική Σκηνή με πλούσιο πρόγραμμα και δημιουργίες.
Αναλυτικά, το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

01 valkaniki plateia 2016-exofyllo 1

ΤΡΙΤΗ
30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον
ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ Συμμαχικά Κοιμητήρια
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 «Ίχνη της απεραντοσύνης»
Έκθεση φωτογραφίας
των Damir Buzurovic
και Bojan Petrovitc

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΑΝΟ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ
Support group:
NEOZBILJNI PESIMISTI Εκθεσιακός χώρος
περιοχής Στρεμπενιώτη

Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΠΕΜΠΤΗ
1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Παρουσίαση βιβλίου
(«ζωή μεθόρια»)
του Θεόδωρου Γρηγοριάδη

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ
ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ Εκθεσιακός χώρος
περιοχής Στρεμπενιώτη
7:30 μ.μ.

Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΑΛΚΗΣΤH ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
MANJOLA NALLBANI Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη
9 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Περιοχή Στρεμπενιώτη ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (περιοχή Στρεμπενιώτη)
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 «Το δώρο» – ΚΘΒΕ
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Παράσταση καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡIΟΥ
«Διακοπές στο Χωριό», Μουσικό παραμύθι
από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ «Τα τρία γουρουνάκια», Κουκλοθέατρο
ΚΥΡΙΑΚΉ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Παράσταση σύγχρονου τσίρκου
από τους Muamba show
Στην παιδική σκηνή θα λειτουργούν διάφορα εργαστήρια από τις 7 μ.μ.