Συνάντηση συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθανάσιο Βακάλη και τον Αντιπρόεδρο κ. Γεώργιο Σδάνη πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης.
201603070048572488
Ο εν λόγω Λαρισαϊκός Συνεταιρισμός, αποτελεί πρότυπο μοντέλο συνεταιριστικής λειτουργίας από το 2011 με γνώμονα την καινοτόμο προσέγγιση της ελληνικής κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της γαλακτοπαραγωγικής. Μέλη του ΘΕΣ-ΓΑΛΑ είναι 50 γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες, που εκτρέφουν περισσότερες από 8.000 αγελάδες, με την συνολική παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος του Συνεταιρισμού να αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής. Η καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση του Συνεταιρισμού αφορά το δίκτυο των αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος , που ανέρχεται ήδη σε 20 καταστήματα με αυτόματους πωλητές γάλακτος στην Αθήνα, 16 στη Λάρισα και 17 στη Θεσσαλονίκη.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη επίτευξη συνεργειών και συλλογικής δράσης τόσο των κτηνοτρόφων για την στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας, όσο και στις συνέργειες μεταξύ γαλακτοπαραγωγών και αγροτών για την σωστή επιλογή και παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών στη χώρα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά την υποχρεωτική αναγραφή στην συσκευασία της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης, για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εφαρμοστεί στη χώρα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι το καταναλωτικό κοινό των μεγαλουπόλεων της χώρας αγκάλιασε και στηρίζει την καινοτόμα ποιοτική δράση και παρουσία των γαλακτοπαραγωγών του ΘΕΣ-ΓΑΛΑ, αναφέρθηκε στην δυνατότητα στήριξης των καινοτόμων πρωτοβουλιών της Ομάδας Παραγωγών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισε δε ότι η ποιότητα στην παραγωγή, η ενσωμάτωση και υλοποίηση καινοτομιών, η επωνυμία των προϊόντων και η στρατηγική της εξωστρέφειας, ώστε το ελληνικό ποιοτικό προϊόν να καταλαμβάνει με απαιτήσεις την θέση που δικαιούται στο ελληνικό και ξένο ράφι, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή κατεύθυνσης του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας. Στην αλλαγή αυτή κατεύθυνσης και αλλαγής αντίληψης στον πρωτογενή τομέα η συνεισφορά των παραγωγών του ΘΕΣ-ΓΑΛΑ είναι κρίσιμα σημαντική, αφού σηματοδοτεί τον δρόμο της επιτυχίας.