Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά και με προτάσεις για νέες ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες επιχειρούν οι τράπεζες να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων πριν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τις πωλήσεις τους στα ξένα funds.
assets_LARGE_t_420_54564360
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμοι ήδη οι φάκελοι για τα πρώτα 2.000 ακίνητα δανειοληπτών που θα βγουν στο «σφυρί» από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα δικαστήρια. Στόχος των τραπεζών είναι να πραγματοποιηθούν ως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, ετοιμάζονται ήδη τα πρώτα «πακέτα» καταναλωτικών και επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων που θα προωθηθούν προς πώληση επίσης ως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας Πειραιώς φτάνει το 39,2%, με τον δείκτη κάλυψής τους να προσεγγίζει το 67%. Στην Εθνική ο δείκτης βρίσκεται στο 34,4% με τον δείκτη κάλυψης στο 76,5%. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,8% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 69%. Τέλος η Eurobank γνωστοποίησε ότι ο δείκτης των NPLs ήταν στο 37,4% κι ο δείκτης κάλυψής τους στο 67%.

Μείωση στα νέα «κόκκινα» δάνεια

Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός ότι στο β’ τρίμηνο κατεγράφη μείωση στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 120 εκατ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 211 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο. Η βελτίωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε το πλήγμα που επέφερε η εξέλιξη με τον όμιλο Μαρινόπουλου, που αποτέλεσε και τη βασικότερη αιτία για την αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο.