Συζήτηση ενόψει της συνόδου κορυφής: μετανάστευση, Ρωσία και εμπορική πολιτική

1678522

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής και του διεθνούς εμπορίου καθώς και το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Η συζήτηση θα γίνει το πρωί της Τετάρτης με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Ενίσχυση της απαγόρευσης των εξαγωγών αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια

Η νέα πρόταση κανονισμού για την απαγόρευση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια ή τη θανατική ποινή, θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη το Κοινοβούλιο εισήγαγε την απαγόρευση της προώθησης και της «διαμετακόμισης» (transit) εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπων σε τρίτες χώρες.

Τέλη περιαγωγής: είναι δίκαιοι οι μηχανισμοί διασφάλισης της «εύλογης χρήσης»;

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το βράδυ την πρόταση για την εφαρμογή μηχανισμών διασφάλισης της αρχής της «εύλογης χρήσης», προκειμένου οι Ευρωπαίοι χρήστες κινητής τηλεφωνίας να μην κάνουν κατάχρηση των ευρωπαϊκών κανόνων που προβλέπουν μηδενισμό των χρεώσεων περιαγωγής.

Συζήτηση για τη σύγκρουση συμφερόντων των Επιτρόπων

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην και νυν αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το βράδυ τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή σκοπεύει να χειριστεί το ζήτημα της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη της. Η πρώην Ολλανδή Επίτροπος, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο διότι φέρεται να μην είχε δηλώσει τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο υπεράκτιας εταιρείας στις Μπαχάμες.

Ελλάδα: Συζήτηση στο ΕΚ για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο με τον Επίτροπο Μοσκοβισί την πορεία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές των μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.

Ευρωπαϊκή βοήθεια 1,65 εκατ. ευρώ στα Ιόνια νησιά που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2015

Το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει την Τρίτη την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 1.651.834 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων, και ειδικότερα τη Λευκάδα, τα βόρεια τμήματα της Ιθάκης, και την Κεφαλονιά στις 17 Νοεμβρίου 2015.

Το ΕΚ ζητά δίκαιη μεταχείριση των αλιέων στην ΕΕ

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την αλιεία πρέπει να εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται δίκαια όλοι οι Ευρωπαίοι αλιείς. Αυτό θα υποστηρίξουν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Οι διαδικασίες επιθεώρησης, π.χ. για τα μεγέθη των διχτυών και των αλιευμάτων, θα πρέπει να τυποποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, όπως και οι κυρώσεις για παρόμοιες παραβάσεις.