Συνάντηση με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt και τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca A. Fong είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το σημαντικό έργο που γίνεται, καθώς και το σχέδιο της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ευχήθηκε «καλή θητεία» στο νέο Αμερικανό Πρέσβη.
161027-usa1
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε αναλυτικά τον Αμερικανό Πρέσβη και την Αμερικανίδα Πρόξενο για το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα βγει από την κρίση. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στους Αμερικανούς διπλωμάτες τα σημαντικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου η Περιφέρεια κατόρθωσε να είναι πρώτη πανελλαδικά τόσο σε ποσοστά απορρόφησης, όσο και σε ταχύτητα ολοκλήρωσης. Επίσης, αναφέρθηκε στην εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου και πάλι η Περιφέρεια είναι ανάμεσα στις πέντε πρώτες της Ευρώπης που ξεκίνησαν να απορροφούν ευρωπαϊκά κονδύλια.
161027-usa2
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν επίσης τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, μέσω των οποίων δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενισχύεται η τοπική και η εθνική οικονομία, γίνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε μια «στεγνή» αγορά και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
161027-usa3
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι τα έργα αυτά αφορούν σε όλους τους τομείς, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις υποδομές, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την αστική ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
161027-usa4
Ο Περιφερειάρχης συζήτησε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που μπορούν να την καταστήσουν πόλο έλξης επενδύσεων, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή, όπως είναι η αγροτική οικονομία, οι εξαγωγές, ο δωδεκάμηνος τουρισμός και η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο καινοτομίας και νέων τεχνολογιών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, συζητήθηκε η γεωστρατηγική θέση της Κεντρικής Μακεδονίας και μια σειρά από δυνατότητες ανάπτυξης, με άξονες το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», τους μεγάλους οδικούς άξονες, το σιδηρόδρομο, αλλά και τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας, ώστε να διευκολυνθεί το επιχειρείν και να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία επενδυτικός και αναπτυξιακός πόλος, όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας και τον οργανισμό της Περιφέρειας, που περιορίζουν τη γραφειοκρατία, στη δημιουργία ανεξάρτητης διεύθυνσης, που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τον επιχειρηματία και τον υποψήφιο επενδυτή κ.ά.

Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους κ.κ. Pyatt και Fong για την πορεία των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ και τη στρατηγική του σημασία για την περιοχή, αλλά και για τη σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας, με το δίκτυο φυσικού αερίου, που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.