Η σταδιακή επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει λίγο η ημέρα κάθε αιώνα που περνάει, σύμφωνα με αστρονόμους που συνέκριναν πληροφορίες σχεδόν 3.000 ετών.
Συγκεκριμένα, το 24ωρο μεγαλώνει κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά 100 χρόνια. Όσοι θα ήθελαν μία επιπλέον ώρα την ημέρα ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούν για μια τεράστια αναμονή. Αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί, το 25ωρο θα γίνει πραγματικότητα σε περίπου δύο εκατομμύρια αιώνες.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Durham και το «Nautical Almanac Office» της Βρετανίας, συγκέντρωσαν ιστορικές περιγραφές για εκλείψεις και άλλα ουράνια γεγονότα από το 720πΧ έως το 2015. Τα πιο παλιά στοιχεία ήταν από πήλινες πινακίδες των Βαβυλώνιων γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή, ενώ άλλες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από αρχαία ελληνικά κείμενα, όπως η Αλμαγέστη του Πτολεμαίου, κείμενα από την Κίνα και τη μεσαιωνική Ευρώπη. Προκειμένου να διαπιστώσουν πώς άλλαξε η περιστροφή της Γης κατά την περίοδο των 2.735 ετών, οι ερευνητές συνέκριναν τα ιστορικά αρχεία μέσω ενός υπολογιστικού μοντέλου, το οποίο υπολόγισε πού και πότε θα έβλεπαν οι άνθρωποι γεγονότα, όπως είναι οι εκλείψεις, αν η περιστροφή της Γης είχε παραμείνει σταθερή. «Αν και οι παρατηρήσεις είναι χοντροκομμένες, μπορούμε να δούμε μια σταθερή αναντιστοιχία μεταξύ των υπολογισμών, και πού και πότε είδαν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι τις εκλείψεις», δήλωσε η Leslie Morrison, μία αστρονόμος στην ομάδα των ερευνητών. «Αυτό σημαίνει πως η Γη είναι ασταθής ως προς την κατάσταση περιστροφής της».
Οι αστρονόμοι γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται. Η κύρια αιτία αφορά τις παλιρροιακές δυνάμεις που προκαλούνται από τη βαρύτητα του φεγγαριού. Καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται, η τροχιά του φεγγαριού αυξάνεται κατά περίπου τέσσερα εκατοστά τον χρόνο.
Ωστόσο, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι η περιστροφή της Γης θα είχε επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, αν δεν υπήρχε μία ακυρωτική διαδικασία. Από το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων, μάζες γης που κάποτε ήταν θαμμένες κάτω από πλάκες από παγωμένο νερό έχουν βγει στην επιφάνεια και γύρισαν πίσω στη θέση τους. Η μετατόπιση είχε ως αποτέλεσμα η Γη να είναι λιγότερο πεπλατυσμένη -ή συμπιεσμένη- στον άξονά της. Έτσι, η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα, όταν οι πόλοι της είναι λιγότερο συμπιεσμένοι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν στη μελέτη τους ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της θάλασσα και οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις μεταξύ του πυρήνα της Γης και του βραχώδη μανδύα είχε επίσης επιπτώσεις στην περιστροφή της Γης.
Πηγή : Guardian