Απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στις υποστηρίκτριες των Γιεζίντι

Στις Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar, δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γιεζίντι και θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτος, θα απονεμηθεί φέτος το Βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ για την ελευθερία της σκέψης, στα πλαίσια ειδικής τελετής την Τρίτη το μεσημέρι στο Στρασβούργο.

Σιδηρόδρομοι: Το ΕΚ ψηφίζει τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν την υποβολή προσφορών για την ανάληψη των δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σιδηροδρομικών μεταφορών στην ΕΕ και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων εμπορικών υπηρεσιών. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη.

Το ΕΚ ζητάει από τα κράτη της ΕΕ να σταματήσουν την υποκίνηση μίσους κατά μεταναστών και προσφύγων

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη «να μην υποκινούν τον φόβο και το μίσος των πολιτών τους απέναντι στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο προκειμένου να έχουν πολιτικά οφέλη». Το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τρίτη.

Κανόνες έκτακτης ανάγκης για την εκ νέου επιβολή θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ

Οι νέοι κανόνες που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επιβάλλουν εκ νέου την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίου ταχύτερα και ευκολότερα θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη. Το ΕΚ και το Συμβούλιο κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία επί της συγκεκριμένης νομοθεσίας στις 7 Δεκεμβρίου.

Συζήτηση ενόψει της συνόδου κορυφής: Brexit, μετανάστευση, ασφάλεια, Ρωσία και θέσεις απασχόλησης

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το πρωί όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η απασχόληση των νέων και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Ενεργειακή Ένωση: πρώτη συζήτηση την Τρίτη για το νομοθετικό πακέτο «καθαρή ενέργεια»

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τρίτη στο Στρασβούργο τη δέσμη των νομοθετικών προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την διασφάλιση καθαρής ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Maroš Šefčovič, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση.

Ελλάδα: Συζήτηση στο ΕΚ για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της χώρας

Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 3μμ ώρα Γαλλίας ενώ δεν θα υπάρξει ψήφισμα επί του θέματος αυτού.

Ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς βίζα σε ΗΠΑ και Καναδά για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ζητά το ΕΚ

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά χωρίς βίζα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά όταν επισκέπτονται την ΕΕ. Αυτό θα υπογραμμίσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη σε σχετική συζήτηση, όπου θα θέσουν ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τί σκοπεύει να κάνει προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αμοιβαιότητα των θεωρήσεων με τις δύο αυτές χώρες.

Τα λιμάνια της ΕΕ: πιο σαφείς κανόνες για τα τέλη χρήσης και τις δημόσιες επιδοτήσεις

Τα τέλη που πληρώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για τις λιμενικές υπηρεσίες θα καταστούν σαφέστερα χάρη στο νέο κανονισμό που θα ψηφίσει το ΕΚ την Πέμπτη. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη δημόσια χρηματοδότηση των λιμένων και θα εξασφαλίσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τους χρήστες των λιμένων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των εσπεριδοειδών της ΕΕ

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο ζητά την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για την πρόληψη της εισαγωγής νέων παρασίτων στην ΕΕ, τα οποία προσβάλλουν, μεταξύ άλλων, τα εσπεριδοειδή.