Πρόταση του Στάθη Καστερίδη, επικεφαλή του συνδιασμού «ΠΕΛΛΑ Δήμος για όλους», προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17-01-2017, με θέμα :
«Ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου Πέλλας στα Μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO»
Εισαγωγικά: Ο οργανισμός με την επωνυμία «UNESCO» είναι ένας εκπαιδευτικός, επιστημονικός, πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, που δημιουργήθηκε στις 16/11/1947.
Στις αρμοδιότητές του είναι να προωθήσει την αναγνώριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία έχει σημαντική αξία για τον άνθρωπο. Ο όρος ¨Πολιτιστική Κληρονομιά¨ αναφέρεται σε μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρων με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.
Στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από την Ελλάδα έχουν ενταχθεί 18 μνημεία:
Ναός Επικούρειου Απόλλωνος – Βάσσες (Χρονολογία ένταξης 1986)
Αρχαιολογικός Χώρος Ακροπόλεως (Χρονολογία ένταξης 1987)
Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (Χρονολογία ένταξης 1987)
Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (Χρονολογία ένταξης 1988)
Άγιον Όρος – Άθως (Χρονολογία ένταξης 1988)
Μετέωρα (Χρονολογία ένταξης 1988)
Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (Χρονολογία ένταξης 1988): α) Ροτόντα, β) Ναός του Αχειροποιήτου, γ) Ναός Αγίου Δημητρίου, δ) Μονή Λατόμου, ε) Ναός Αγίας Σοφίας, στ) Παναγία των Χαλκέων, ζ) Ναός Αγίου Παντελεήμονα, θ) Ναός Αγίων Αποστόλων, ι) Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, ια) Ναός Αγίας Αικατερίνης, ιβ) Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού, ιγ) Μονή Βλατάδων, ιδ) Ναός του Προφήτη Ηλία, ιε) Βυζαντινά Λουτρά, ιστ) Τείχη της Θεσσαλονίκης
Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (Χρονολογία ένταξης 1988)
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας (Χρονολογία ένταξης 1989)
Αρχαιολογικός Χώρος Μύστρα ( Χρονολογία ένταξης 1989)
Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου (Χρονολογία ένταξης 1990)
Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου ( Χρονολογία ένταξης 1990)
Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου (Χρονολογία ένταξης 1992)
Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών (Βεργίνα) (Χρονολογία ένταξης 1996)
Αρχαιολογικοί Χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (Χρονολογία ένταξης 1999)
Ιστορικό Κέντρο (Χώρα), Με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (Χρονολογία ένταξης 1999)
Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας ( Χρονολογία ένταξης 2007)
Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (15/07/2016).
Είναι τουλάχιστον άδικο να μην ενταχθεί και ο Αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, που για μένα θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας, την αρχαιολογική, ιστορική, πολιτιστική αξία της Πέλλας, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει την διαδικασία ένταξής της στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αναφέρθηκα παραπάνω, στα 18 ελληνικά μνημεία, που αν δούμε και τα υποσύνολα, είναι πολύ περισσότερα, και επειδή θεωρώ ότι η Πέλλα και το αξίζει και το δικαιούται, προτείνω τη λήψη σχετικής απόφασης του Δ.Σ., την οποία θα υποβάλλουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την περαιτέρω διαδικασία ένταξης του εν λόγω μνημείου και να την κοινοποιήσουμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει και γνώση και ευαισθησία για το θέμα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν επικαλούμαι τους ιδιαίτερα ιστορικούς λόγους για τους οποίους η πολιτεία διαχρονικά αδιαφορεί στο πιο νευραλγικό και παγκόσμιο ιστορικό κομμάτι της Μακεδονίας, την Πέλλα, για να μην θεωρηθεί πολιτική εκμετάλλευση.
Ο επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΕΛΛΑ Δήμος για όλους
Καστερίδης Στάθης