Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινά αύριο, Τετάρτη 8 Μαρτίου, το ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία-ντοκιμαντέρ «Το συρματόπλεγμα, Γεντί Κουλέ, τόπος μνήμης», φιλμικό προϊόν του σεμιναρίου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ που διεξήχθη το 2016 στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Η ταινία κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στις 64, από τις 110 συνολικά, που επελέγησαν να προβληθούν στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με επιθυμία και στόχο των δημιουργών να μιλήσει στην καρδιά όσων μάχονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Πρόκειται για μια αναδρομή στο παρελθόν με πυξίδα τους φυλακισμένους του Γεντί Κουλέ. Με αφορμή και συμβολικό όχημα τα καπέλα που νοίκιαζαν στους επισκέπτες για να συναντηθούν με τους φυλακισμένους, η ταινία διερευνά και αναδεικνύει με μινιμαλιστικό ύφος το πώς βασανίζει το θέμα της ελευθερίας έναν πολιτικό κρατούμενο, τα συναισθήματα των κρατουμένων και των συγγενών τους και φθάνοντας στο σήμερα δίνει την αίσθηση ότι η ιστορία των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται. Για το θέμα μιλούν δύο πρώην φυλακισμένοι καθώς και η ιδιοκτήτρια του καφενείου που βρισκόταν μπροστά από τις φυλακές.
Την ομάδα των μαθητών-δημιουργών της ταινίας απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σοφία Γκορτζή, Κατερίνα Καστάνη, Βαρβάρα Μπούα, Ελένη Σταυροπούλου, Κατερίνα Τζίκα και Κορίνα Τσινίδου. Η ταινία ήταν μία συλλογική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, από την έρευνα και τη συγγραφή του σεναρίου μέχρι τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Επιβλέποντες των εργασιών ήταν οι διδάσκοντες στο σεμινάριο Αναστασία Χριστοφορίδου, σκηνοθέτης-μοντέρ, και ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου, οι οποίοι είχαν και την επιμέλεια στη σκηνοθεσία- μοντάζ και στο σενάριο αντίστοιχα.
Η ταινία-ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 5:30 μ.μ., στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στη 1 μ.μ., στην ίδια αίθουσα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής της αποκέντρωσης που έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποφασίζοντας να ταξιδέψει μερικές από τις ταινίες του στα δυτικά και στα ανατολικά της πόλης, η ταινία θα προβληθεί και στη Σταυρούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο Παύλου Μελά, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 8 μ.μ.
Εφαλτήριο η «Πολιτιστική Γειτονιά»
Τα σεμινάρια κινηματογράφου προστέθηκαν το 2016 ως μία ακόμα κυψέλη πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης στην «Πολιτιστική Γειτονιά» του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των δράσεων και των εργαστηρίων της, υλοποιώντας στην πράξη τη φιλοδοξία της δημοτικής αρχής «να μετατραπεί ο χώρος σε μια ανοιχτή σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης και εκπαίδευσης, με πρωταγωνιστές κυρίως τη νέα γενιά, με δράσεις και προγράμματα που σταθερά θα πυκνώνουν και θα πολλαπλασιάζονται», όπως δηλώνουν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Δημήτρης Απατσίδης.
Τα μαθήματα διήρκησαν από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2016, με στόχο να εισάγουν τους συμμετέχοντες στη θεωρία, την ιστορία, την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου με παραγωγικό τρόπο, συνδυάζοντας το θεωρητικό και το τεχνικό μέρος αυτής της τέχνης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη με την ολοκλήρωση μιας δικής τους ταινίας, με την ισότιμη συμμετοχή όλων.
Σε μια αναμορφωμένη και αναβαθμισμένη περιοχή, η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη της προέδρου της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνης Καγιαμπίνη, η «Πολιτιστική Γειτονιά» αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος» στις Συκιές. Η περιοχή παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων και τις μετέπειτα περιόδους, σταδιακά αλλά σταθερά, ο χρόνος την έθεσε στο περιθώριο και στη λήθη.
Από το 2014, σε κτίσματα που προήλθαν από την ανακατασκευή και αποκατάσταση δώδεκα παλιών προσφυγικών κτισμάτων με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και δημοτικούς πόρους, ήχοι, χρώματα, ρυθμοί, εικόνες και καλλιτεχνικές δημιουργίες σμίγουν με τις ιστορικές μνήμες της μακραίωνης βυζαντινής ιστορίας της πόλης αλλά και της προσφυγιάς σε έναν παράλληλο διάλογο και μετατρέπουν την περιοχή σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας.
Στα πολυποίκιλα τμήματα-εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες και από άλλους δήμους, με προτεραιότητα επιλογής, με την προτεραιότητα, όμως, να την έχουν οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Τα τμήματα αφορούν και ανέργους ΟΑΕΔ και μαθητές, ενώ τα μαθήματα είναι δίωρα και τρίωρα, μια και δυο φορές την εβδομάδα.
Αρχική
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ «Το συρματόπλεγμα-Γεντί Κουλέ, τόπος μνήμης», έργο ομάδας μαθητών του εργαστηρίου του δήμου...