Ο Πρόεδρος Ταγιάνι αναφέρθηκε στη διεθνή ημέρα των γυναικών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (Girls in ICT Day) η οποία θα εορταστεί την Πέμπτη. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι νέες γυναίκες να σπουδάσουν και να κάνουν τη σταδιοδρομία τους στους τομείς των επιστημών της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των κοριτσιών και των αγοριών που αποφοιτούν από πανεπιστήμια σε αυτούς τους τομείς, ενώ το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξάνεται όσο ανεβαίνει κανείς στην ιεραρχική κλίμακα, σημείωσε ο κ. Ταγιάνι, προτρέποντας τις ευρωπαϊκές χώρες και επιχειρήσεις να πράξουν τα δέοντα για να κλείσει αυτό το χάσμα.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη 26 Απριλίου

· Η συζήτηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία μεταφέρθηκε ως τρίτο σημείο στην ημερήσια διάταξη μετά τη συζήτηση για τον πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

· Αποφασίστηκε να υπάρξει ψήφισμα για την κατάσταση στην Ουγγαρία, σε συνέχεια της συζήτησης στην ολομέλεια. Το ψήφισμα θα ψηφιστεί στην πρώτη ολομέλεια του Μαΐου.

Πέμπτη 27 Απριλίου

· Η έκθεση περί ασυλίας (A8-0163/2017) του ευρωβουλευτή Gilles Lebreton προστέθηκε στις ψηφοφορίες (άρθρο 9.8 του Κανονισμού).

· Προστέθηκε στις ψηφοφορίες η πρόταση που αντιτίθεται στον εξουσιοδοτημένο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του Ευρωπαϊκού κανονισμού αριθ. 978/2012, ο οποίος εφαρμόζει ένα σύστημα γενικευμένων δασμολογικών προτιμήσεων.

Αιτήματα για άρσεις ασυλίας

Ο κ. Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε αιτήματα από την Οικονομική Διεύθυνση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Παρισιού για την άρση της ασυλίας της Marine le Pen και της Marie-Christine Boutonnet και, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού του ΕΚ, παρέπεμψε τα αιτήματα αυτά στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Αιτήματα των επιτροπών για έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 69γ) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.

Εάν, εντός 24 ωρών, δεν υπάρξει κανένα αίτημα να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.