Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία και τις απειλές Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Την Κυριακή 16 Απριλίου διεξήχθη στην Τουρκία –μία υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα- δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο τουρκικός λαός αν θα εγκρίνει ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Συνταγματικές αλλαγές που καθιστούν ουσιαστικά τον εκάστοτε πρόεδρο της Τουρκίας απόλυτο μονάρχη με απεριόριστες εξουσίες.

Οι διώξεις σε ΜΜΕ που αντιτίθενται στην κυβέρνηση, οι συλλήψεις μεγάλου αριθμού αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων που προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες του δημοψηφίσματος καθώς και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία με τις διώξεις χιλιάδων πολιτών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με τις εγγυήσεις μια σύγχρονης δημοκρατίας.

Παράλληλα και την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπήρξαν καταγγελίες τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από διεθνείς παρατηρητές για σοβαρές παρατυπίες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατέφυγε στη ρητορική της ξενοφοβίας και της οπισθοδρομικής εσωστρέφειας, προκειμένου να αποκρούσει τις διεθνείς επικρίσεις. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στη χώρα του έγιναν οι πλέον δημοκρατικές εκλογές που κανείς δεν θα δει πουθενά στη Δύση, ξεχνώντας το ιστορικό παράδοξο ότι το δημοψήφισμα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε την ώρα που η χώρα τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Και συνέχισε εξαγγέλλοντας ένα ακόμη δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία και οι εν γένει συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το καθιστούν αδιάβλητο;

– Τι στάση πρόκειται να τηρήσει εφόσον στην Τουρκία αποφασιστεί η επαναφορά της θανατικής ποινής;

– Είναι συμβατές οι συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη νέων χωρών;