Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξετάζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο δημόσιο.

Αυτή η πρόταση νόμου υπάρχει από το 2013 και δεν αφορά αποσπασματικά μόνο το φόρο κληρονομιάς αλλά το σύνολο των οφειλών του κάθε φορολογούμενου.

Τον Νοέμβριο του 2013, ο τότε βουλευτής Ηρακλείου και νυν ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, είχε καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία οι φορολογούμενοι θα είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν το ακίνητό τους στο Δημόσιο στην αντικειμενική του αξία ώστε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε αυτό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης «με τις αξίες που το Δημόσιο υπολογίζει και βάζει φόρους στα ακίνητα, μπορεί ο οφειλέτης να πωλεί το ακίνητό του στο Δημόσιο για την απόσβεση – εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών του προς αυτό. Το Δημόσιο θα υποχρεούται να αγοράσει το ακίνητο σε τιμή ίση με την αντικειμενική αξία, επί τη βάσει της οποίας επιβάλλεται και ο φόρος ακίνητης περιουσίας».