Οι Βαλκάνιοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους

Την ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν γίνεται παντοδύναμος πρόεδρος και αμφισβητούνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της, στη Βουλγαρία οι εθνικιστές μπαίνουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας με τον συντηρητικό Μπόικο Μπορίσοφ και ο αλβανικός εθνικισμός εκφράζεται από επίσημα χείλη, η έκρυθμη κατάσταση και στην ΠΓΔΜ δημιουργεί συνθήκες άλλων εποχών όπου στα Βαλκάνια ο ένας εθνικισμός θρέφει τον άλλον και ορισμένοι κάθονται στον χάρτη και σχεδιάζουν νέα σύνορα.

Για την οικολογική αντίληψη, οι γείτονες είναι αναγκαίοι συνεργάτες και όχι υποψήφιοι εχθροί. Το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα. Η ειρηνική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί πρόοδο σε σχέση με την επιστροφή στα εθνικά κράτη. Όσοι από τους Βαλκάνιους γείτονες μας δεν είναι μέλη της ΕΕ ή βρίσκονται σε καθεστώς για σύνδεση οφείλουν να σέβονται την αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμβίωση εθνικών μειονοτήτων αποτελούν θεμελιώδη δημοκρατικά στοιχεία που πρέπει να κατοχυρώνονται σε κάθε εθνικό κρατικό επίπεδο από το συνταγματικό σύστημα κάθε κράτους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε την εισβολή πολιτών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και τον τραυματισμό βουλευτών, κατά την άσκηση του προβλεπόμενου συνταγματικού δημοκρατικού δικαιώματος της εκλογής Προέδρου της Βουλής διακόπτοντας τη δημοκρατική αυτή διαδικασία.

Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, σημείωσε: «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ο αρνητικός ρόλος των εθνικιστικών εμμονών στη συμβίωση όμορων κρατών στα Βαλκάνια. Και είναι προφανές ότι σε καμιά περίπτωση δεν συζητούν αλλαγή συνόρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται σε επαφές με τα αδερφά Πράσινα κόμματα των βαλκανικών χωρών και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, στοχεύοντας σε ανάληψη πρωτοβουλιών σε κάθε επίπεδο για την ειρηνευτική επίλυση της κρίσης. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συμβάλουν με την επιρροή που έχουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης στην όμορη χώρα και την εφαρμογή του συνταγματικού δημοκρατικού της πολιτεύματος.»