Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δήλωσή της σχετικά με τη συζήτηση για το «Χειμερινό σχέδιο για τους αιτούντες άσυλο» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρει τα παρακάτω:

«Οι διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Ευρωσυνοριοφυλακής στο Αιγαίο αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, κατέρρευσαν. Οι εναλλασσόμενες φάσεις εξέλιξης του προσφυγικού ακολουθούν τις φάσεις των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κόντρας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους πρόσφυγες να γίνονται εργαλείο εκβιασμών.
Οι προσφυγικές ροές εκτοξεύτηκαν πάλι. Οι πρόσφυγες στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες – παρά τα εκατομμύρια που δόθηκαν στις ΜΚΟ – σε στρατόπεδα εγκλωβισμού στα νησιά, με δυναμικότητα φιλοξενίας πολύ κάτω από τον αριθμό τους. Ο κίνδυνος θανάτων σε συνθήκες χειμώνα, όπως πέρυσι, είναι άμεσος. Η κατάσταση είναι δραματική για πρόσφυγες, εργαζόμενους στις δομές, κατοίκους των νησιών – φυλακών. Το διαπίστωσαν πρόσφατα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με επιτόπου επισκέψεις τους.
Η παρωδία του προγράμματος μετεγκατάστασης, η πολιτική του Δουβλίνου με σύνθημα «μακριά οι πρόσφυγες» που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση για να αποθαρρύνει την έλευση προσφύγων, πέρα από τον εγκλωβισμό, μπλοκάρει και τις οικογενειακές επανενώσεις, γεγονός που οδήγησε σε απεργία πείνας προσφύγων στην Αθήνα.
Να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα.
Άμεση κατάργηση των στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών, βελτίωση των συνθήκων φιλοξενίας, να ανοίξουν οι δρόμοι μετάβασης προσφύγων όπου επιθυμούν».