Σύσκεψη εργασίας των φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, για το θέμα του διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος της ΔΕΘ από τις πολιτικές ομιλίες.
Ο κ. Τζιτζικώστας, που είχε προαναγγείλει την ανάληψη της πρωτοβουλίας, έπειτα κι από τα τελευταία επεισόδια στη φετινή ΔΕΘ, κατέθεσε την πρότασή του για να διαχωριστεί το εκθεσιακό γεγονός από τις πολιτικές ομιλίες, σε όλους τους φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη, ώστε να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματα και να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση προς την Κυβέρνηση και τη ΔΕΘ.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «κάθε χρόνο, όλη η πόλη, οι καταστηματάρχες, οι επισκέπτες, οι συμπολίτες μας, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αποκλεισμοί δρόμων, εκτεταμένα επεισόδια, βία και βανδαλισμοί. Το κέντρο της πόλης μας, την ώρα του μεγαλύτερου εμπορικού γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας, αντί για πεδίο συνεργασίας και επιχειρηματικότητας, μετατρέπεται κάθε χρόνο σε πεδίο μάχης. Μιας μάχης που ποτέ δεν έχει νικητές, έχει όμως πάντα τους ίδιους ηττημένους, την πόλη και την εικόνα της».
Ο Περιφερειάρχης είπε ότι το ποτήρι ξεχείλισε μετά τα φετινά γεγονότα και τόνισε ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων, ώστε με ωριμότητα και τόλμη να διατυπώσουν οι φορείς «μια νέα, σύγχρονη πρόταση, για το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός του τόπου μας». Η ΔΕΘ, είπε ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο καταλύτης της προσπάθειας που καταβάλουν όλοι οι φορείς για την ανάπτυξη του τόπου, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ήρθε τώρα η ώρα να εξετάσουμε τις δυνατότητες διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος της ΔΕΘ από τις παρουσίες και τις πολιτικές ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διοργάνωση ενός ‘Πολιτικού και Οικονομικού Φόρουμ ΔΕΘ’ πάντα όμως στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, αφενός η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα, θα συνεχίσουν να αποτελούν επίκεντρο και αφετηρία κορυφαίων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα και την οικονομία και αφετέρου δεν θα επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό γεγονός της Έκθεσης», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει φοβικά σύνδρομα, δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε: «Δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει ‘να φύγουν οι πολιτικοί αρχηγοί’. Θέλουμε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών. Θέλουμε οι πολίτες να εκφράζουν απρόσκοπτα τη δημοκρατική διαμαρτυρία τους. Και ταυτόχρονα θέλουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στις νέες θέσεις εργασίας που έρχονται από το δρόμο της επιχειρηματικότητας. Και φυσικά θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να επισκεφθούμε απρόσκοπτα, μαζί με χιλιάδες τουρίστες, τη ΔΕΘ, χωρίς να είναι η Θεσσαλονίκη σιδηρόφραχτη. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά: Να διαμορφώσουμε ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο εγκαινίων και λειτουργίας της Έκθεσης στη βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, που θα είναι ελκυστικό για τους Θεσσαλονικείς και όλους τους επισκέπτες και εκθέτες της ΔΕΘ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του φορέα Αλέξης Τσαξιρλής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιάννης Σταύρου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν να προτείνουν στην Κυβέρνηση τη διεξαγωγή «Πολιτικού και Οικονομικού Φόρουμ ΔΕΘ», το οποίο θα είναι αλληλένδετο και θα διοργανώνεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Συμφώνησαν ότι απαιτείται να προστατευτεί ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης, όπως και ότι πρέπει να στηριχθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί.
Οι φορείς προτείνουν στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΘ να εξεταστεί η δυνατότητα:
1.Μετακίνησης μια μέρα πριν (την Παρασκευή αντί του Σαββάτου) των εγκαινίων της ΔΕΘ.
2.Πραγματοποίηση των ομιλιών όλων των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.