Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φιμώσει τους πολίτες που αντιδρούν για τη συμφωνία των Πρεσπών, παραβιάζοντας κατάφωρα, βασικά δικαιώματα τους.
«Μετά από μια ακόμη αποτυχημένη διαπραγμάτευση Τσίπρα, που αντί να δώσει λύσεις, δημιούργησε μια σειρά νέα προβλήματα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε πρακτικές Μαδουρο, παρακολουθώντας τα κοινωνικά δίκτυα και τις προσωπικές σελίδες πολιτών με διαφορετική άποψη, και συλλαμβάνοντας προληπτικά πολίτες χωρίς να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και μάλιστα μπροστά στα ίδια τους τα παιδιά», δήλωσε η Εύα Καϊλή.
Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη της υπουργού Ο. Γεροβασίλη, όπου ερωτήθηκε για την συγκεκριμένη πρακτική, ανέφερε ότι οι προληπτικές συλλήψεις γίνονται για να αποτραπούν συγκεντρώσεις υπέρ της Μακεδονίας, μετά από συλλογή πληροφορίων από το διαδίκτυο, αψηφώντας στη πράξη, κατοχυρωμένα ανθρωπινά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες.
«Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση στην Ευρώπη, πόσο μάλλον όταν έχουμε νομοθεσίες που προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και τις προσωπικές ελευθερίες αλλά και το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι». Δίνουμε μάχη για να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα τόσο στον ψηφιακό κόσμο, όπως καταφέραμε με το GDPR, όσο και καταδικάζοντας πρακτικές όπως αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που παραβαίνουν τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και αρχές.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Tα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση έχει κάνει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα των πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Κανονισμός GDPR και το νέο καθεστώς διαχείρισης προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.
Παράλληλα έχουν γίνει μια σειρά από νομοθετικές προτάσεις και συστάσεις σε κράτη που αποσκοπούν στη βελτίωση της θέσης των πολιτών και της μείωσης της κατάχρησης της κρατικής εξουσίας.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές προληπτικές συλλήψεις Ελλήνων πολιτών, κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και κατά την διάρκεια επισκέψεων μελών της κυβέρνησης. Η αρμόδια Ελληνίδα Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή της όταν ερωτήθηκε για την συγκεκριμένη πρακτική, ανέφερε ότι οι προληπτικές συλλήψεις γίνονται για να αποτραπούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετά από συλλογή πληροφορίων από το διαδίκτυο, αψηφώντας κατοχυρωμένα ανθρωπινά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Ποιο είναι το πλάνο της για την αποφυγή ανάλογων καταστάσεων και την αποτροπή της παρακολούθησης της ψηφιακής δραστηριότητας ιδιωτών μέσω των κοινωνικών δικτύων, και της προστασίας τους από τις αυθαιρεσίες κυβερνήσεων και εταιρειών;
– Ποιος ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων (πχ: «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι») των πολιτών με σκοπό την αποφυγή των διακρίσεων εις βάρος τους;
Τι προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία;