Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2019 ως έτους Αθλητισμού και Διανοητικής Ιδιοκτησίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), η Ένωση Σηματούχων Εταιρειών (ΕΣΗΜΕΤ), σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν διήμερη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Reach for Gold. Sports and IP”, τη Μ.Τρίτη 23 και τη Μ.Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο ΤHE MET HOTEL (26ης Οκτωβρίου 48), στις 18.30.
Η διοργάνωση, που περιλαμβάνει απονομή βραβείων (23 Απριλίου 2019) και εργαστήρια (24 Απριλίου 2019) τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του International Chamber of Commerce-Hellas, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του EUINIP.
Το «παρών» θα δώσουν οι απόγονοι των Pierre de Coubertin και Δημήτριου Βικέλα, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι δύο προσωπικότητες του ολυμπιακού πνεύματος θα «συναντηθούν» ξανά μετά από 125 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους αυτή. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές «η επαναφορά των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αυτή που σηματοδότησε την ανάπτυξη του αθλητισμού, της αθλητικής βιομηχανίας και του αθλητικού δικαίου».
«Πλέον ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί. Οι παγκόσμιες αθλητικές αξίες περιλαμβάνουν την αριστεία, το σεβασμό και το ευ αγωνίζεσθαι (fair play). Σήμερα, χάρη στην πρόοδο των τεχνολογιών ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και επικοινωνιών, οποιοσδήποτε και οπουδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει όλο το εικοσιτετράωρο αγώνες και δράσεις των αγαπημένων αθλητών και ομάδων. Έτσι, ο αθλητισμός έχει καταστεί παγκόσμιος κλάδος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων / ευρώ, ο οποίος δημιουργεί επενδύσεις σε εγκαταστάσεις (από αθλητικά στάδια έως δίκτυα εκπομπών), απασχολεί και ψυχαγωγεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οι επιχειρηματικές σχέσεις που βασίζονται στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας συμβάλλουν στην εξασφάλιση της οικονομικής αξίας του αθλητισμού. Αυτό, με τη σειρά του, τονώνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας, επιτρέποντας στους αθλητικούς οργανισμούς να χρηματοδοτούν τις διοργανώσεις και παρέχοντας τα μέσα για την προώθηση της αθλητικής ανάπτυξης σε επίπεδο βάσης», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα εξεταστεί το πώς οι αθλητικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σχέδια για να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων αθλητικών τεχνολογιών, υλικών, εκπαίδευσης και εξοπλισμού, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων και την αφοσίωση των οπαδών σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, θα παρουσιαστεί το πώς τα εμπορικά σήματα και η επωνυμία μεγιστοποιούν τα εμπορικά έσοδα από συμφωνίες χορηγίας, εμπορίας και αδειοδότησης. Τα έσοδα αυτά αντισταθμίζουν το κόστος διοργάνωσης εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης, όπως οι σειρές Ολυμπιακών Αγώνων και Παγκοσμίου Κυπέλλου, και διασφαλίζουν ότι θωρακίζεται η αξία και η ακεραιότητα αυτών των θεαματικών γεγονότων.
Θα εξεταστεί ακόμη το πώς οι αθλητικές προσωπικότητες είναι σε θέση να παράγουν κέρδη από συμφωνίες χορηγίας με τους ιδιοκτήτες σημάτων και να αξιοποιήσουν τις δικές τους μάρκες ως αθλητές, αλλά και το πώς τα δικαιώματα εκπομπής που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και τηλεόρασης και άλλων ΜΜΕ φέρνουν τους οπαδούς πιο κοντά στην αθλητική δράση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα εξετασθούν μερικές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν το παιχνίδι στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, φέρνοντας την αλλαγή σε όλα τα αθλητικά πεδία.
Μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες και εταιρίες θα συμμετάσχουν στα φετινά βραβεία αλλά και στα εργαστήρια.
Οι θέσεις για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι περιορισμένες.
Eγγραφές και λοιπές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.worldipday.eu
Οι δικηγόροι, ασκούμενοι διαμεσολαβητές μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο 12, Δημόσιες Σχέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης- Δικαστικό Μέγαρο (υπεύθυνη κ. Αικατερίνη Μάρου, τηλέφωνο 2310 500874).