Ο Γιώργος Μουστάκας μας παρουσιάζεται μιλώντας για τη πόλη της καρδιάς του και την επιτακτική ανάγκη αλλαγής μέσα απ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα… τη δουλειά.

Ο Γιώργος Μουστάκας είναι 37 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Άρτα, στο τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας. Δυο χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του πατέρα του, πήρε μεταγραφή στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την οικογενειακή του επιχείρηση, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα στην Έδεσσα.
Γνωρίζοντας καλά από μικρή ηλικία τι σημαίνει σκληρή δουλειά και άμεση ανθρώπινη επαφή, κατεβαίνει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Γιώργος Μουστάκας έχει μάθει να διεκδικεί και να κερδίζει. Όχι για να καταξιωθεί αλλά για να πράξει… χωρίς απωθημένα, αλλά με όνειρα, αισιοδοξία και ρεαλιστικούς στόχους, για μια πόλη που δεν εφησυχάζει και που πρέπει να πάρει τη θέση που της ανήκει.

Γιώργο η διοίκηση ενός Δήμου απαιτεί ομαδικότητα και ίσως μη ανάμειξη κομμάτων στη διαδικασία των Δημοτικών εκλογών. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και ποια η γνώμη σου;

Η μη ανάμειξη των κομμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διοίκηση ενός Δήμου. Είναι θα έλεγα εξίσου σημαντική με την ομαδικότητα και τη συνέπεια που θα πρέπει να διακατέχουν τα άτομα που αποφασίζουν να ασχοληθούν υπεύθυνα με τα κοινά. Ικανοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, επομένως δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μου τα ψηφοδέλτια να συγκροτούνται με βάση τις κομματικές πεποιθήσεις του καθενός. Είναι επιταγή της κοινωνίας να υπάρχουν συνδυασμοί ακομμάτιστοι, ακηδεμόνευτοι, πάνω από συμφέροντα και εξαρτήσεις οποιουδήποτε τύπου.
Αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και θέλοντας να σπάσουμε αυτήν την αλυσίδα των οπισθοδρομικών, κομματικών εξαρτήσεων, δημιουργήσαμε τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας, αποτελούμενο από ανθρώπους που αγαπούν την πόλη μας και ονειρεύονται κάτι καλύτερο γι’ αυτήν και για τους συνδημότες μας.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Έδεσσας;

Πολύ επιγραμματικά θα αναφέρω αρχικά το κυκλοφοριακό που αποτελεί ένα πρακτικό πρόβλημα για την καθημερινότητα όλων μας και χρίζει άμεσης λύσης. Με την πάροδο των ετών τα αυτοκίνητα πλήθαιναν και οι χώροι στάθμευσης δεν επαρκούν. Το μποτιλιάρισμα από όλα τα παραπάνω είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτοί που θέλουν να παρκάρουν έστω και για λίγο, κάνουν άσκοπους κύκλους μέσα στην πόλη επιβαρύνοντας την ήδη βαριά κυκλοφορία. Επιβαρύνουν επίσης και με καυσαέρια την πόλη και αυξάνουν ακόμα περισσότερο τους κινδύνους μικροατυχημάτων. Έπειτα είναι και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στον τουρισμό η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανάδειξης της πόλης μας αλλά και των μοναδικών προϊόντων που παράγει. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα χωριά μας, όπου οι υποδομές τελούν υπό διάλυση. Η αγροτική οδοποιία και η άρδευση είναι χρόνια προβλήματα που επιζητούν λύση.

Τι μπορεί να κάνει έναν νέο επιχειρηματία σε ηλικία να ασχοληθεί με τα κοινά;

Όταν καταφέρνει κάποιος αυτοαπασχολούμενος – δεν αποδέχομαι τον όρο «επιχειρηματίας» για τον εαυτό μου – να επιβιώσει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα και τους συνανθρώπους μας, τότε ναι, σαφώς έχει κάθε δικαίωμα να σκεφτεί πως τα αποτελέσματα της δουλειάς του στον Δήμο θα είναι αντίστοιχα. Όταν έχεις όρεξη για δουλειά, φρέσκες ιδέες και έντονες ανησυχίες, καμιά δυσκολία δεν μπορεί να σε σταματήσει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το καλό του τόπου που αγαπάς.
Θέλω να βρίσκομαι μέσα στη γενιά που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Και κακά τα ψέματα, το βάρος και η ευκαιρία ανήκει στους σημερινούς τριαντάρηδες και σαραντάρηδες. Παρά τις δυσκολίες και το απρόβλεπτο της εποχής, αν μπορούσα να επιλέξω θα επέλεγα ξανά, ακόμα πιο συνειδητά, ακόμα πιο εγκάρδια, να ζήσω εδώ, σε αυτήν την πόλη, όχι όμως άπραγος.

Τι θεωρείς ότι πρέπει να μείνει αναλλοίωτο στην πόλη μας σε μια εποχή που αλλάζουν όλα γύρω μας με γεωμετρική πρόοδο;

Ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να επαναπαυτεί στη μετριότητα όταν βλέπει τόσες δυνατότητες γύρω του.
Επομένως η απάντηση στην ερώτησή σου είναι ότι σε μία εποχή σημαντικών γεγονότων, όπως η σημερινή, αποδεικνύετε έμπρακτα πως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν και αξίζει να παραμένουν σταθερά, όπως είναι η αγάπη για τον τόπο μας, ο σεβασμός στην παράδοση και ιδίως η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.

Τι πιστεύεις ότι ζητάει ο κόσμος από μια Δημοτική Αρχή;

Τα αυτονόητα, καθαρές λύσεις, πρόγραμμα υλοποιήσιμο, ειλικρίνεια, προσωπική επαφή. Επιβάλλεται η ανοικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτικής αρχής – πολίτη, χωρίς πελατειακά κριτήρια.
Ακόμα όμως και σε αυτή την κατάσταση, βλέπεις νέους και νέες να έχουν όνειρα. Οι νέοι άνθρωποι κάνουν σχέδια για το μέλλον, διατηρούν μια θετική στάση στα πράγματα, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, παλεύουν για το περιβάλλον αλλά και για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων. Επομένως κάτι που ζητάει ο κόσμος από μια Δημοτική Αρχή είναι σχεδιασμός, υλοποίηση και φυσικά αισιοδοξία!

Γιώργο σε ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις ερχόμενες εκλογές με Υγεία και Δύναμη για τη συνέχεια!

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ! – Εύχομαι το Άγιο Φως της Ανάστασης να γεννήσει στις ψυχές όλων μας αγάπη, ελπίδα και αλληλεγγύη!