Καλό μήνα να έχουμε φίλες και φίλοι μου! Πρώτα λεπτά του Οκτώβρη!
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας συνήλθε και συνεδρίασε εχθές Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 19:30 το απόγευμα. Στις καθιερωμένες ερωτήσεις προς το σώμα, προ ημερησίας διάταξης, τον λόγο πήραν οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων, Γιάννης Τσεπκεντζής, Αντώνης Ρυσάφης, Χαράλαμπος Τσιτσάγκας καθώς και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Αντώνης Ξυλουργίδης, Βαγγέλης Θωμάς και Ευτυχία Ταμβίσκου.

Μετά από πάρα πολύ καιρό στο τραπέζι των δημοσιογράφων, η οικοδέσποινα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρούλα Κατσάρα, μας τράταρε με καφέδες και νεράκι κάτι που μένει ως μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα και θεωρώ ότι είναι αξιοσημείωτο μιας και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τέλος στις 22:40 πρώτα λεπτά όπου δύσκολα θα τη βγάζαμε καθαρή.

Ο Γιάννης Τσεπκεντζής, επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία σε Κίνηση» παίρνοντας τον λόγο ρώτησε προσωπικά τον δήμαρχο Έδεσσας, Δημήτριο Γιάννου, αν καταδικάζει, από την προεκλογική εκστρατεία, τη στάση, το ύφος και τα γραφόμενα του δημοσιογράφου Σίμου Σλατίνη, σχετικά με τις κατηγορίες ότι η παράταξή του και παν περί πας ψηφίσαντες τον ίδιο, ως φιλοσκοπιανούς καθώς και αν δρούσε ως εντεταλμένος και όργανό του. Συνεχίζοντας πρότεινε στο σώμα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού του Νομού μας και δη της Έδεσσας από την απομόνωση της Εγνατίας Οδού (Άξονας Θεσσαλονίκης-Έδεσσας) για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αμέσως μετά παίρνοντας τον λόγο ο Αντώνης Ρυσάφης, επικεφαλής της Ενωτικής Δράσης, ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με τη ΔΕΥΑΕ η οποία αυτό το διάστημα είναι ακέφαλη.

Ο Μπάμπης Τσιτσάγκας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ρώτησε για το μεγάλο θέμα της ποσιμότητας του νερού της Κοινότητας της Πλατάνης καθώς και των γεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Άρνισσας όπου υπάρχει πρόβλημα με τους αγρότες μιας και ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιούν νερό από τις βρύσες για πότισμα με αποτέλεσμα να υπάρχει μερικές ώρες της ημέρας πρόβλημα υδροδότησης!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Ξυλουργίδης ζήτησε να ενημερωθεί αν τηρείται ο προϋπολογισμός της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βαγγέλης Θωμάς πρότεινε στο σώμα αν μπορεί να εξευρεθεί λύση ίσως με κάποιο φρεάτιο, στον δρόμο εμπρός από τον φούρνο του Λούση, μιας και όταν βρέχει δημιουργείται λιμνούλα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει άνθρωπος επειδή γίνεται «παπάκι» από τα διερχόμενα οχήματα.

Τέλος η Δημοτική Σύμβουλος Ευτυχία Ταμβίσκου ρώτησε σε τι κατάσταση βρίσκεται το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τι έχουμε κάνει ως Δήμος για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές κίνησης στους δρόμους με εκδηλώσεις και ενημερώσεις μιας και η προηγούμενη εβδομάδα ήταν Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας.

Απαντήσεις Δημάρχου Έδεσσας : Σχετικά με την πρώτη ερώτηση το αν καταδικάζει τη στάση του δημοσιογράφου Σίμου Σλατίνη σχετικά με τη στάση και τα γραφόμενά του απάντησε ότι δεν είναι συγγενής του παρά του ότι έχουν φιλικές σχέσεις. Όσον αφορά τα γραφόμενα, αντιπαρήλθε και έδειξε δημοσιεύματα όπου τον κατηγορούσαν προεκλογικά τον ίδιο για διάφορα θέματα φωτογραφίζοντας έτσι τον δημοσιογράφο Τάσο Σεραφείμ. Συνεχίζοντας την απάντηση είπε ότι για τα γραφόμενα του κάθε δημοσιογράφου δεν μπαίνει στη διαδικασία ούτε να μηνύσει αλλά και ούτε να ασχοληθεί με τον «Τύπο» και τους «Τύπους» διότι αυτό θα το κρίνει ο ίδιος ο κόσμος που διαβάζει αυτά και είτε θα το επικροτήσει είτε θα το καταδικάσει.
Σχετικά με τη ΔΕΥΑΕ θα διευθετηθεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις και τη δημιουργία λιμνών σε διάφορα σημεία της πόλης γίνονται προσπάθειες και ήδη έχουν μελετηθεί πολλές περιοχές για να μην υπάρχει στο εγγύς μέλλον πλέον τέτοια φαινόμενα.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την τήρησή του σχετικά με την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ο κάθε δημοτικός Σύμβουλος μπορεί και να δει από την κάθε υπηρεσία τα αντίστοιχα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν.

Τέλος, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, λειτουργεί κανονικά και τον επισκέπτεται τακτικά η μαθητιώσα νεολαία με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους καθώς κι ότι γίνονται συχνά εκδηλώσεις και ενημερώσεις στην πόλη μας.

Εδώ υποχρεούμαι να κάνω κι εγώ ο ίδιος ένα γενικό σχόλιο που αφορά εμένα και μόνον εμένα. Προσωπικά, ως δημοσιογράφος αλλά και ως άνθρωπος, δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι κακό για κάποιον άνθρωπο την ώρα που πολιτεύεται επειδή κατά τη γνώμη μου δεν μου αρέσει, επειδή σώνει και καλά πρέπει να υποστηρίξω τον έναν, τον άλλον ή τον πιο πέρα… Όσα, μα όσα χρήματα κι αν μου έδινε ο τάδε ή ο δείνα… Έχω πολύ καλά κρυμμένο το ημερολόγιό μου με πράγματα που ξέρω, είδα και άκουσα κι αυτό ίσως βγει μετά θάνατον για τις τέσσερις προεκλογικές εκστρατείες της πόλης μας που παρακολούθησα και βίωσα από κοντά. Καλύτερα όμως άκου, βλέπε, σώπα σε μια προεκλογική περίοδο παρά να προκαλείς ασχήμια και απανθρωπιά πληγώνοντας κόσμο, είτε το αξίζουν είτε όχι. Η ψήφος μου είναι μυστική και διαμορφώθηκε όχι με τα χρήματα που αποκόμισα αλλά διαμορφώθηκε ανάλογα με την αγάπη που είχαν συνολικά οι παρατάξεις μας σχετικά με τον τόπο μας! Είχα την ευτυχία και την καλοσύνη να συνεργαστώ και να γνωριστώ και με τις τέσσερις παρατάξεις αλλά και με τους ανθρώπους της όπου συζητούσαμε για την εικόνα τους αλλά πιο σημαντικό από όλα, το καλό του τόπου μας! Η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτές τις συνδιαλέξεις έγινα καλύτερος ως άνθρωπος από τη συναναστροφή μου με όλες τις παρατάξεις και με πολλούς-ες από αυτούς-ες έγινα φίλος- καλός γνωστός. Άλλωστε στα λίγα χρόνια που ζούμε καλύτερα να ευημερεύει η καλοσύνη και περισσότερο σημαντικό για εμένα η θύμισις, με κάτι όμορφο και καλοπροαίρετο. Μια βρύση με ονοματεπώνυμο, ένα έργο ή μνημείο που θα μείνει στα πέρατα των ετών και γενικότερα με τη στάση της ζωής μας να κοιμόμαστε με τη συνείδησή μας ήσυχη, γιατί η συνείδησή μας είναι η ζωή, κι εδώ κλείνω την παρένθεση ευχαριστώντας όλους τους υποψήφιους ανεξαιρέτως είτε τελικά εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι είτε όχι.
Ας έλθουμε όμως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στο πρώτο θέμα «έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου Έδεσσας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. 8/2018» ο Δήμαρχος Έδεσσας εκθείασε τους εργαζομένους με τις εξαιρετικές γνώσεις τους αλλά και την προσφορά τους στον τόπο μας λέγοντας ότι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό το ψήφισμα της στήριξης. Για να γίνει κάτι καλύτερο θα πρέπει να βγει νομοθετικό πλαίσιο από το κράτος κάτι που αυτή τη στιγμή από την επικαιρότητα γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Επιπλέον, για κάποιους από τους συνεργάτες συμπολίτες μας στον Δήμο μας αλλά και σε κάθε Δήμο είναι ότι μετά από αυτό το δωδεκάμηνο δεν θα έχουν όλοι την ίδια μοίρα μιας και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν βγει ποτέ τους ταμείο ανεργίας δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας διότι το σύστημα λέει ξεκάθαρα 80 ένσημα την πρώτη χρονιά και 120 τη δεύτερη χρονιά μείον τους δύο τελευταίους μήνες… Οπότε… καλό χειμώνα με ανεργία φίλοι. Για όσους δεν έχουν βγει ποτέ τους ταμείο ανεργίας θα κάνετε αίτηση τον Ιανουάριο στον ΟΑΕΔ και κάθε τρεις μήνες θα παίρνετε το υπέρογκο ποσόν των 230 ευρώ… Ίσα-ίσα για έναν καφέ ανά ημέρα… ενώ ανά πενθήμερο και μια τυρόπιτα…

Το δεύτερο θέμα «Ενημέρωση για τις ενέργειες σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας πόσιμου νερού και την ασφαλή διάθεση λυμάτων στον οικισμό Μαργαρίτας της Κοινότητας Σωτήρας» ο Δήμαρχος Έδεσσας που ήταν εισηγητής μίλησε για το σοβαρό επεισόδιο σχετικά με τους δύο θανάτους από λεπτοσπείρωση στον οικισμό Μαργαρίτας. Συνεχίζοντας είπε ότι έπειτα από ελέγχους της ΔΕΥΑΕ το θέμα του νερού έπειτα από μετρήσεις έδειξε ότι το νερό είναι πόσιμο καθώς ότι αποκαταστάθηκε το δίκτυο σχετικά με τη βλάβη από σπάσιμο σωλήνωσης αποχέτευσης, συμπληρώνοντας και την κατατοπιστική απάντηση της κας Καραντώνη σχετικά με το θέμα. Στο ίδιο θέμα η Δημοτική Σύμβουλος κα Ευτυχία Ταμβίσκου παίρνοντας τον λόγο μίλησε για την αναγκαιότητα μιας επιτροπής σχετικά με την Υγεία για έκτακτα περιστατικά αποτελούμενη από γιατρούς και ειδικούς για την άμεση αντιμετώπισή τους. Ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Ξυλουργίδης συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει επιπλέον μέριμνα από τον Δήμο και μάλιστα με συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας μιας και πολλές φορές χρειάζεται να υπάρχει πρόληψη πριν γίνει το κακό κι επιπλέον να δούμε που έχουν διοχετευθεί τα λύματα από το σπάσιμο του σωλήνα για αποφυγή προβλημάτων καθώς και μέριμνα για όλα τα υδραγωγεία…

Μετά από τα τεχνικά και οικονομικά θέματα που συζητήθηκαν άξιον αναφοράς ήταν οι συγκροτήσεις επιτροπών όπου η πλειοψηφούσα παράταξη πρότεινε επί παραδείγματι δικούς της δημοτικούς της συμβούλους όπως γίνονταν μέχρι τώρα αλλά με το νέο εκλογικό νόμο δεν έχουν την πλειοψηφία. Έτσι η συνεργασία της παράταξης «Κοινωνία σε Κίνηση» με την Ενωτική Δράση άλλαξε τα δεδομένα και οι επιτροπές διαμορφώθηκαν με δημοτικούς Συμβούλους από τις δικές τους παρατάξεις για να γίνει ένα σχόλιο από τον Δήμαρχο Έδεσσας που συζητήθηκε από το σώμα «Η αλεπού ήθελε να κρυφθεί αλλά φαίνονταν η ουρά της»… Όσον αφορά τις επιτροπές θα έχουμε αύριο τα ονοματεπώνυμα των δημοτικών συμβούλων και σε ποιες επιτροπές.

Επιπλέον στην 5η τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος έτους 2019 η Κοινωνία σε Κίνηση και η Ενωτική Δράση δεν ψήφισαν θετικά αλλά σύμφωνα με τον νέο νόμο εγκρίνεται με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης (10). Για να έχει λόγο μια από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να υπάρχει πρόταση στην οικονομική επιτροπή που συνεδριάζει πολύ πριν από το δημοτικό συμβούλιο. Σε έναν μήνα αναμένεται να υπάρχει και νέο νομοσχέδιο σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο αυτού του κομματιού όπου θα έχουμε και νέα δεδομένα.

Όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας πολύ καλή και θετική στάση είχαν οι Φίλιππος Γκιούρος, Μαρούλα Κατσάρα, Δημήτρης Γιώγας, Μιχάλης Σαμλίδης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αντώνης Ξυλουργίδης, Βαγγέλης Θωμάς, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θεοδώρου Έλλη, Ελένη Κίτσου και Μπάμπης Τσιτσάγκας.