•
Έπαινοι για την ανταπόκριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
•
Διαγνωστικά εργαλεία, μάσκες και συσκευές υποβοήθησης του αναπνευστικού να παράγονται στην ΕΕ
•
Τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα αγοράς σχετικού εξοπλισμού
•
Περισσότεροι πόροι για την κοινή έρευνα για την καταπολέμηση του ιού
Το Κοινοβούλιο συζήτησε την επιδημία του COVID-19 με την Επιτροπή και την Προεδρία της Κροατίας την Τρίτη, τονίζοντας την ανάγκη να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του στην Ευρώπη.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, είπε πως η επιδημία του COVID-19 αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με την κατάσταση να μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στις προσπάθειες περιορισμού του ιού για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του, ώστε τα συστήματα υγείας να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, αλλά και να μετριαστούν όσο είναι εφικτό οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
Αρκετοί επικεφαλής πολιτικών ομάδων του ΕΚ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς όσους έχουν ήδη νοσήσει αλλά και το θαυμασμό τους για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται για να περιθάλψει τους ασθενείς.
Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την ανάγκη για αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για περισσότερους πόρους για την έρευνα σχετικά με τον ιό. Σύμφωνα με τους ομιλητές, ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός όπως διαγνωστικά τεστ, μάσκες και συσκευές υποβοήθησης του αναπνευστικού θα πρέπει να παράγονται εντός της ΕΕ ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορούν να προμηθευτούν ό,τι χρειάζονται.
Κάποιοι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι διαφαίνεται η ανάγκη να πραγματοποιηθεί από κοινού εκτίμηση κινδύνων από την επιδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται ομοιόμορφα μέτρα σε περιοχές με παρόμοιο επίπεδο κινδύνου. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη για κοινούς κανόνες για την είσοδο στην ζώνη Σένγκεν.