Το edessanews καθημερινά θα ζητά τις απόψεις από επιχειρήσεις, ανθρώπους της αγοράς αλλά και από δημόσια πρόσωπα για το πως βίωσαν τον κορωνοϊό αλλά και πως βλέπουν την τοπική οικονομία μας μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης.

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τη Δημοτική Σύμβουλο Έλλη Θεοδώρου με την Ενωτική Δράση από την Άρνισσα. Εργάζεται ως φοροτεχνικός σε λογιστικό γραφείο στην Έδεσσα. Ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με τον παραδοσιακό χορό ούσα η ίδια χοροδιδάσκαλος, καθώς είναι ενεργό μέλος και χορεύτρια στα παιδικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Άρνισσας αλλά και του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Ας δούμε τι μας απάντησε

Έλλη Θεοδώρου

Η πρωτόγνωρη αυτή παγκόσμια συνθήκη της καραντίνας μας επηρέασε αλλάζοντας την καθημερινότητά μας πολύ βίαια. Φυσικά το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ δεν επηρέασε καθόλου τους άστεγους, που ούτως η άλλως δεν είχαν σπίτι και τους ανθρώπους με αναπηρίες οι οποίοι εκ των πραγμάτων ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε συνθήκες εγκλεισμού. Όλοι οι υπόλοιποι, καθένας μας διαφορετικά, βίωσε μία νέα κανονικότητα.
Όπως όλοι γνωρίζουμε ο κλάδος των λογιστών επιφορτίστηκε με το βαρύ έργο, εν μέσω πανδημίας, των αιτήσεων των επιδομάτων και ελαφρύνσεων εργαζομένων και επιχειρήσεων, μέσα από δαιδαλώδεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ατελείωτες διευκρινιστικές εγκυκλίους, οι οποίες αναιρούσαν η μία την άλλη. Οπότε δόξα τω Θεώ δουλειά δε μου έλειψε. Λείπει όμως η δουλειά σε πολύ κόσμο και δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Η πόλη μας, ο Δήμος μας και όλη η χώρα είναι σαν να έχουν τραυματιστεί και να αναστενάζουν βαριά αιμορραγώντας.
Αιμορραγεί ακατάσχετα και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Ως χοροδιδάσκαλος και χρόνια εμπλεκόμενη σε πολιτιστικούς συλλόγους γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές οι εστίες πολιτισμού μπήκαν στο περιθώριο. Γίνονται δυναμικές κινήσεις ώστε το βλέμμα της πολιτείας να πέσει πάνω τους. Όποιος θεωρεί ότι η τέχνη και όσοι την υπηρετούν είναι αχρείαστοι, ας προσπαθήσει να φανταστεί πως θα ήταν μια καραντίνα χωρίς μουσική, χορό, ζωγραφική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ
Όσον αφορά την τοπική μας οικονομία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο επισιτιστικός κλάδος έχει να σηκώσει βαρύ φορτίο. Αν μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα, θα μειωθεί και το προσωπικό και θα χάσει την αγοραστική του ικανότητα. Το τέρας της ανεργίας έχει δηλητηριώδη πλοκάμια. Λύση δεν είναι η συνεχής επιδότηση της ανεργίας. Λύση είναι η επιδότηση της εργασίας. Ότι χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να απορροφηθούν και χωρίς καμία αμφιβολία όλο το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο, σφυγμομετρώντας τις ανάγκες της αγοράς, θα ασχοληθεί με τους τρόπους ελάφρυνσης και βοήθειας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους και τους πολιτιστικούς μας φορείς.
Αυτό που εύχομαι ολόψυχα είναι τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ καλύτερα από όσο περιμένουμε και από αυτή τη δοκιμασία να διδαχθούμε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και ότι η αγάπη, η καλή πρόθεση, η πίστη μας, η αλήθεια και η εργατικότητα μας, και μόνο αυτά, μπορούν και θα μας πάνε μπροστά.