Η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη συναντήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου με το προσωρινό ΔΣ του, υπό σύσταση, Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης του Δήμου Πέλλας, τα καταστήματα των οποίων έκλεισαν σε μια νύχτα με απόφαση της Κυβέρνησης ως μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού. Αν και τα καταστήματα εστίασης πρόκειται να ξανανοίξουν στις 25 Μαΐου, οι κανόνες του ανοίγματος που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση (ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τήρηση αποστάσεων κλπ) δημιουργούν τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταστημάτων εστίασης να παραμείνουν κλειστά.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης του Δήμου Πέλλας έθεσαν στην κυρία Τζάκρη αιτήματα, όπως η δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και σε εσωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους, πάντα με την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, η απαλλαγή τους από τα τέλη των τραπεζοκαθισμάτων και από τα Δημοτικά Τέλη μέχρι το τέλος του χρόνου, η επανεξέταση του φόρου της τάξεως του 0,5 % για τα καταστήματα εστίασης και του 5% για τα νυκτερινά κέντρα κτλ.
Τα αιτήματα αυτά φέρνει στη Βουλή η κυρία Τζάκρη με την Ερώτηση που ακολουθεί, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 25 βουλευτές του ΣΎΡΙΖΑ.
Το ακριβές κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών
θέμα: “Στήριξη του κλάδου της εστίασης”
Κύριε Υπουργέ,
Αναμφίβολα η φετινή χρονιά ταυτίζεται με τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του lockdown ως μέτρο για την αναστολή της διάδοσης του κορωνοϊού στον κλάδο της εστίασης.
Ο κλάδος της εστίασης, που απασχολεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, έκλεισε σε ένα βράδυ και κρατείται κλειστός σε βαθμό παραλογισμού. Σχεδόν 15 μέρες μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων και ενώ τα μεγάλα Mall άνοιξαν ήδη από χθες χωρίς παράθυρο και με κλειστά συστήματα κλιματισμού με σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής, επειδή προφανώς κατά την άποψή της, που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, εκεί ο ιός “δεν κολλάει”, οι πολίτες δεν μπορούν, ακόμη και τηρώντας αυστηρότατα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απόστασης να πιουν ένα καφέ ή να πάνε σε μια ταβέρνα ή ένα εστιατόριο, καθώς ακόμη και τα υπαίθρια παραμένουν κλειστά και οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στις 25 Μαΐου.
Ακόμη όμως και μετά από το άνοιγμα των καταστημάτων στις 25 Μαΐου οι όροι οι οποίοι ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα (τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών, λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ.) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και στην κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα από αυτά, που διαθέτουν μικρούς εξωτερικούς χώρους και τεράστια ενοίκια, να λέει χαρακτηριστικά πως “το 80% των καταστημάτων εστίασης θα κλείσει καθώς δεν συμφέρει στα μαγαζιά να ανοίξουν”.
Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης πολλοί εκ των οποίων με τερτίπια κατόπιν εορτής και κριτήρια εκ των υστέρων έμειναν εκτός κάθε στήριξης κατά τη γνώμη της κυβέρνησης πρέπει να αισθάνονται και τυχεροί που έλαβαν 800 ευρώ για μια πολύμηνη υποχρεωτική απαγόρευση εργασίας και δημιουργίας εισοδήματος, ενώ χιλιάδες εξ αυτών, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν προσωπικό, έμειναν έξω και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς, ενώ τα κανάλια διαφήμιζαν ότι υπάρχει κρατική εγγύηση, οι τράπεζες εφάρμοσαν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια (ενυπόθηκες εγγυήσεις, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κ.λπ.) ενώ μειώθηκαν τα μισθώματα των καταστημάτων στο 60% από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, έχει αφήσει στην τύχη τους και τα καταστήματα εστίασης. Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει είναι απολύτως ανεπαρκή αλλά και ενδεικτικά της παντελούς έλλειψης επαφής της με την πραγματική οικονομία.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Πολλές επιχειρήσεις δε θα ξανανοίξουν μετά την πανδημία, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.
Τώρα έσπευσε να ανοίξει τα καταστήματα μια βδομάδα νωρίτερα, κι αυτό για να κοπάσουν οι αντιδράσεις για το πρόωρο άνοιγμα τον Malls.
Υπενθυμίζεται δε, πως ακόμα δεν έχει οριστεί το υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ η ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία μεταξύ άλλων, δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης μέχρι το τέλος του 2020 να αξιοποιήσουν τον διπλάσιο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, πετώντας ουσιαστικά «το μπαλάκι» στην ΕΛ.ΑΣ, και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν δίνεται η δυνατότητα στις επιτροπές των Δήμων να μειώσουν ως και 50% τα δημοτικά τέλη, στην πράξη πολλοί υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Η λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να ελπίζουμε στην «μετά κορωνοϊού» ομαλότητα. Το Κράτος πρέπει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των κλειστών επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να αναστείλει όλες τις πληρωμές για 6 μήνες, να μειώσει έκτακτα τον ΦΠΑ στο 6% και να επιδοτήσει, επιτέλους, την εργασία και όχι την ανεργία. Ο κλάδος της εστίασης κινδυνεύει με διάλυση και η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα πραγματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κλάδου.
Σωρευτικά λοιπόν στα μέτρα αυτά που έχουν ανακοινωθεί ήδη στο πρόγραμμά μας “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ” οι επιχειρηματίες της εστίασης θέτουν ως αναγκαίες για την επαναλειτουργία τους τις εξής ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν άμεσα σε ένα κοινό πλαίσιο που πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων:
1) Να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και σε εσωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους πάντα με την τήρηση των κανόνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
2) Να καλυφθούν τα έσοδα των Δήμων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθεί η δυνατότητα να απαλλαγούν όλα τα καταστήματα εστίασης χωρίς κριτήρια και μέχρι το τέλος του χρόνου από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων και από τα Δημοτικά Τέλη.
3) Να ανασταλεί η καταβολή των μισθωμάτων για τα καταστήματα εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή το Δημόσιο ως το τέλος του έτους και να ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων σε 24 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2021.
4)Να ανανεωθούν οι συμβάσεις μίσθωσης των καταστημάτων εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή από το Δημόσιο που έληξαν μέσα στην πανδημία.
5) Να επανεξεταστεί ο δημοτικός φόρος της τάξεως του 0,5% επί του τζίρου και του 5% για τα νυχτερινά κέντρα για όσο χρόνο τουλάχιστον διαρκεί η υγειονομική κρίση.
Χωρίς τη λήψη των πρόσθετων αυτών μέτρων δεν μπορεί κανένας επαγγελματίας του χώρου της εστίασης να αποφασίσει την επανέναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεσθε να προβείτε στη λήψη των παραπάνω μέτρων για τη στήριξη των καταστημάτων εστίασης προκειμένου αυτά να επαναλειτουργήσουν ομαλά από τις 25-5-2020 και να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας . Πιο συγκεκριμένα
1) Θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και σε εσωτερικούς και ημιυπαίθριους χώρους, πάντα με την τήρηση των κανόνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να απαλλάξουν όλα τα καταστήματα εστίασης χωρίς κριτήρια και μέχρι το τέλος του χρόνου από τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων και από τα δημοτικά τέλη;
3) Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να ανασταλεί η καταβολή των μισθωμάτων για τα καταστήματα εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή το Δημόσιο, ως το τέλος του έτους και να ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων σε 24 δόσεις αρχής γενομένης από τον Γενάρη του 2021;.
4) Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να ανανεωθούν οι συμβάσεις μίσθωσης των καταστημάτων εστίασης που εκμισθώνονται από τους Δήμους ή από το Δημόσιο που έληξαν μέσα στην πανδημία.
5) Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει τον δημοτικό φόρο της τάξεως του 0,5% επί του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και του 5% για τα νυχτερινά κέντρα για όσο χρόνο τουλάχιστον διαρκεί η υγειονομική κρίση;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα