Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκηρύσσει,
Παναττική τρίωρη Στάση εργασίας για την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και για την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, από τις 11:00 πμ ως τις 14:00 μμ στις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και καλεί όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους των (4) τεσσάρων διευθύνσεων, να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά. Η Παναττική Στάση είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσει κλιμάκωση σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εξυπηρετούν, χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών κάθε χρόνο.

Εξαιτίας όμως της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης, της έλλειψης μόνιμων προσλήψεων και της φυγής πολλών συναδέλφων μας, μέσω της κινητικότητας, διαλύονται μέρα την μέρα, καθώς το υπουργείο με δική του αποκλειστικά ευθύνη, δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση νέων οργανισμών, ώστε να μπορούν όλες οι υπηρεσίες μας, να ενταχθούν ως φορείς υποδοχής στον μηχανισμό της κινητικότητας και να αναπληρώσουν τις απώλειες τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στην νέα φάση της πανδημίας που μπαίνουμε, φάνηκε από την διαχείριση των πρώτων κρουσμάτων που είχαμε, ότι δεν είναι οι υπηρεσίες μας και επαρκώς προετοιμασμένες, για να προφυλάξουν εργαζόμενους και πολίτες και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις έκτακτες αυτές συνθήκες.

Επειδή παρά τις προτάσεις των εργαζομένων, των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας, την ενημέρωση για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και για την ακαταλληλότητα των κτιριακών υποδομών, την αστοχία του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού και τις ιδιαιτερότητες του κοινού που υποδεχόμαστε, δεν έχει λυθεί κανένα ζήτημα, εκτός από την πρόσφατη παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων συναδέλφων, διεκδικούμε για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες, μέχρι να λήξει η έξαρση της πανδημίας:

• Παράταση για ένα χρόνο με νομοθετική διάταξη και πλήρη δικαιώματα όλων των αδειών διαμονής από την ημερομηνία λήξης τους.
• Μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών των ΔΑΜ.
• Άμεσα ολοκληρωμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης από το Υπουργείο.

• Κατά παρέκκλιση εθελοντικές μετατάξεις με πραγματική δέσμευση πενταετούς υπηρεσίας από φορείς του Δημοσίου.
• Ενημέρωση των μεταναστευτικών φορέων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες με το κοινό που συνωστίζεται σε καθημερινή βάση.
• Να εξασφαλιστεί δωρεάν περιοδικός έλεγχος (μοριακά τεστ) όλων των εργαζομένων με προτεραιότητα στις υπηρεσίες κοινού.

• Αναστολή εκ νέου της υποδοχής του κοινού και μόνο υποδοχή για έκτακτες περιπτώσεις, για όσο χρονικό διάστημα η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση, ως ελάχιστο μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών και τον επανασχεδιασμό της όλης διαδικασίας προσέλευσης, με έμφαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία .
• Τακτική απολύμανση των χώρων που στεγάζονται οι παραπάνω υπηρεσίες.
• Χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας – υγειονομικού υλικού ( όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό κλπ.) σε σταθερή βάση.
• Άμεσο κλείσιμο των υπηρεσιών στις οποίες διαπιστώνεται κρούσμα και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για covid-19 ( ιχνηλάτηση, απολύμανση )

• Κανένας συνάδελφος συμβασιούχος να μην χάνει το μεροκάματό του, όταν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μένει για προληπτικούς λόγους για τον ίδιο η για τα μέλη της οικογένειας του (ανήλικα τέκνα) εκτός εργασίας.


Για το Δ.Σ.