Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής συζητήθηκαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Šefčovič και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Barnier.

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις θέσεις τους για σειρά θεμάτων που απασχόλησαν τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ.

Brexit

 

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier τόνισαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων σχετικά με τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία, σε νομικά δεσμευτική βάση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να παρέχει εγγυήσεις, και όχι μόνο υποσχέσεις «Ποιο είναι το νόημα υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Michel.

 

Συντονισμός για την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής

 

Οι Charles Michel και Maroš Šefčovič ανέφεραν τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τη βελτίωση του συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ενημέρωσαν επίσης τους ευρωβουλευτές σχετικά με τις προσπάθειες των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον νόμο για το κλίμα έως το τέλος του έτους και ανέφεραν σχέδια για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής.

 

Αντιδράσεις ευρωβουλευτών

 

Οι περισσότεροι ομιλητές των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σθεναρή στάση που έχει κρατήσει η ΕΕ των 27 και ο Michael Barnier με στόχο την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού και την αποφυγή του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ντάμπινγκ στη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αναφερόμενοι στη δήλωση του προέδρου του ΕΚ Sassoli, επέκριναν τους ηγέτες της ΕΕ για το γεγονός ότι χρονοτριβούν σχετικά με την προστασία του κλίματος και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη για κοινές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία, την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, χωρίς να επιβαρύνονται αδικαιολόγητα οι μελλοντικές γενιές.

 

Κάποια μέλη του ΕΚ αναφέρθηκαν στην απουσία αναφοράς στην επιθετικότητα της Τουρκίας από τα συμπεράσματα της Συνόδου, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει αποφασιστική δράση το συντομότερο για τον περιορισμό της.

 

Ακούστε μεμονωμένες δηλώσεις κάνοντας κλικ στους συνδέσμους:

 

Εναρκτήριες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Maroš Šefčovič και του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier.

 

Οι ομιλητές των πολιτικών ομάδων Siegfried Mureşan (ΕΛΚ, Ρουμανία), Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία), Dacian Cioloş (RE, Ρουμανία), Nicolas Bay (ID, Γαλλία), Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), Derk Jan Eppink (Συντηρητικοί, Ολλανδία), Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα).

 

Τελικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Maroš Šefčovič και του προέδρου Charles Michel.