Συζητείται αύριο στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και το οποίο έχει να συνεδριάσει πάνω από έναν μήνα, η παρέμβαση της ΠΚΜ, εκπροσωπούμενης από τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, ενώπιον την Ολομέλειας του ΣτΕ για τα αρχαία της Βενιζέλου. Στο κείμενο της παρέμβασης, ο κ. Τζιτζικώστας υιοθετεί αυτούσια όλη την επιχειρηματολογία της υπουργού Πολιτισμού, όπως έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, μαζί με τις ανακρίβειες για την εναλλακτική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων κατά χώρα (in situ), για την προτεινόμενη ανάδειξη των αρχαιοτήτων ως συνόλου με απόσπαση, αποθήκευση, φύλαξη και επανατοποθέτησή τους σε ποσοστό 80-85% και τους ισχυρισμούς ότι αυτή αποτελεί λύση άμεσα υλοποιήσιμη και οικονομικότερη.

φώτο αρχείου

Επίσης, απορρίπτει ως αβάσιμη την επίκληση κινδύνου «διασυρμού» της χώρας από πιθανή καταστροφή μνημείου, την ίδια στιγμή που οι κυριότερες διεθνείς οργανώσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσπαση και τον ακρωτηριασμό του μνημείου που θεωρούν ως πράξη καταστροφική για ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί «Βυζαντινή Πομπηΐα».

Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση κατά την οποία η αφωνία του κ. Περιφερειάρχη και η ατολμία του να αρθρώσει μια διαφορετική άποψη σε τραγικές αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης τον καθιστούν συνυπεύθυνο σε ένα έγκλημα ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αλλά και ενάντια στην αυτονομία του θεσμού της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η παράταξή μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα επιχειρηματολογήσει για μια ακόμη φορά υπέρ της ορθολογικής λύσης που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολογικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης, της χώρας και της υφηλίου, ελπίζοντας ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα καταφέρει να πείσει τον κ. Περιφερειάρχη να αλλάξει τη στάση του.